Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων από καταστήματα που πωλούσαν ρούχα με το κιλό

Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων από καταστήματα που πωλούσαν ρούχα με το κιλό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταστήματα στην Ερμού, στην Αθηνάς, σε εμπορικό δρόμο του Περιστερίου, στη Νέα Ιωνία και στη Θεσσαλονίκη είχαν ανοίξει οι επιτήδειοι που πωλούσαν μεταχειρισμένα ρούχα με το κιλό τα οποία αγόραζαν από την Ιταλία, αλλά «ξεχνούσαν» να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Το κόλπο

Μάλιστα, όταν δημιουργούνταν μεγάλες οφειλές, η 15μελής σπείρα έκλεινε την επιχείρηση και άνοιγε καινούργια στο ίδιο μαγαζί και με το ίδιο προσωπικό.

Σε αρκετές περιπτώσεις διατηρούσε την ίδια φορολογική ταμειακή μηχανή χωρίς να αλλάξει τα στοιχεία της προηγούμενης επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν ως «αφεντικά» συνταξιούχους τους οποίους άλλαζαν κάθε φορά που τα χρέη προς την εφορία μεγάλωναν. Αμέσως επέλεγε τον επόμενο «άφθαρτο» κρίκο της αλυσίδας, ο οποίος «δραστηριοποιείτο» ως διάδοχη κατάσταση, συνήθως στα ίδια καταστήματα και χρησιμοποιώντας το προσωπικό του προηγούμενου «επιχειρηματία». Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι σε ένα από τα καταστήματα εκδίδονταν φορολογικά στοιχεία από ταμειακή μηχανή με τα  στοιχεία της προηγούμενης «ιδιοκτήτριας».

Οι συνολικές φορολογικές οφειλές των ανωτέρω προσώπων, που έχουν βεβαιωθεί με βάση τις δηλώσεις τους, υπερβαίνουν το ποσό του 1.600.000 ευρώ. Σε αυτό βέβαια δεν υπολογίζονται οι υποχρεώσεις του τελευταίου παρένθετου προσώπου, το οποίο έχει κάνει έναρξη εργασιών το 2018 και «δραστηριοποιείται» με έντεκα καταστήματα, καθώς επίσης και οι υποχρεώσεις ως προς τον ΦΠΑ όλων των παρένθετων προσώπων. Τα ακαθάριστα έσοδα του κυκλώματος, μόνο για τα έτη 2016 και 2017, με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ξεπερνούσαν τα 2.600.000 ευρώ. Ενδεικτικό των προσδοκιών τους είναι ότι σε κάποια χρονική στιγμή πλήρωναν, μόνο για ενοίκια των καταστημάτων, το ποσό των 24.000 ευρώ τον μήνα.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, κατασχέθηκαν:

• 49 τόνοι (περίπου) ενδυμάτων που βρίσκονταν σε 2.440 σάκους (σε αποθηκευτικό χώρο).

• 109.646 τεμάχια ενδυμάτων.

• 4.661 ζεύγη υποδημάτων.

• 1.600 κιλά ενδύματα σε σάκους (βρίσκονταν σε ένα κατάστημα).

• 1.008 τεμάχια ενδυμάτων, επί των οποίων είχαν τοποθετηθεί πλαστά σήματα επώνυμων εταιρειών (προϊόντα-μαϊμού), τα οποία καταστράφηκαν.

• 6.525 ευρώ.

• Ταμειακές μηχανές και POS των καταστημάτων.

Ποινική δίωξη

Συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ διαφεύγουν τη σύλληψη ακόμη δεκατρία. Σχηματίστηκε δικογραφία και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, κατά περίπτωση, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τέλεση βασικών αδικημάτων των διατάξεων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα» χρήματος) κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή