Το ασανσέρ της… εξουσίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Η κατάρρευση του κράτους δεν οφείλεται στην κρίση και στις μνημονιακές περικοπές, μόνον. Το κτίριο της περιφερειακής διεύθυνσης κεντρικής Αθήνας του ΕΟΠΥΥ, που εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους βρίσκεται στο 96 της οδού Αχαρνών. Το «σύνθημα» στα κουμπιά του ασανσέρ, θα κάνει τις κυρίες να… κοκκινίσουν· θυμίζει την υποβάθμιση της περιοχής και σίγουρα τον θυμό που εισπράττει ονομαστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κάποιος το έγραψε αλλά κανείς δεν το σβήνει. Χαρτάκι προτεραιότητας, καρέκλες ετοιμόρροπες. Στο μισοσκόταδο, η ευγενέστατη υπάλληλος ρωτά: «Τι ημερομηνία έχετε;». Δεκτές γίνονται μόνον οι συνταγές για γυαλιά μέχρι 5 Οκτωβρίου. Μετά; «Να πάτε να βγάλετε τα μάτια σας αλλού» θα έγραφε ένα άλλο σύνθημα στον ελάχιστο ελεύθερο χώρο του ίδιου πάντοτε ασανσέρ, που συμβολίζει την εξουσία όπως θα έπρεπε να θυμάται η Κυρία του Μαξίμου.

Το κράτος δεν πληρώνει, οι οπτικοί δεν συμφωνούν με το κράτος και οι πολίτες παθαίνουν όσα περιγράφει το σύνθημα στο ασανσέρ, αφού το Ταμείο δεν τους δίνει ούτε καν το γλίσχρο κατοστάρικο που προβλέπεται. Ενα εκατομμύριο γυαλιά τον χρόνο χρειαζόμαστε. Ο,τι και να έχεις, 100 ευρώ θα σου δώσουν. Μία φορά στα τέσσερα χρόνια. Παλαιότερα ήταν κάθε χρόνο, μετά έγινε στα δύο χρόνια, κάποτε έδωσαν και γυαλιά ηλίου: έμαθε τα Rayban όλος ο ΟΓΑ. Αν αλλάξει κάτι στη μυωπία σου, όπως συμβαίνει στους νεότερους ή ό,τι άλλο χρειάζονται οι πρεσβύτεροι, δεν ενδιαφέρει το κράτος του Πολάκη. Ο προϋπολογισμός είναι «κλειστός»: 50 εκατ. τον χρόνο, τελειώσαμε. Να τα βάλετε από την τσέπη σας!

Το σύστημα μέχρι τώρα ήταν: ο ασθενής παίρνει τη συνταγή που γράφει ο οφθαλμίατρος στο ιατρείο του μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΕΟΠΥΥ, μετακινείται για να βρει προς θεώρηση τον ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ (αφού το κράτος δεν εμπιστεύεται ούτε τους συμβεβλημένους γιατρούς, ούτε τα συστήματά τους), πηγαίνει στον οπτικό, πληρώνει και με όλη τη χαρτούρα πάει στην Αχαρνών ή σε άλλον ΕΟΠΥΥ που υπόσχεται να βάλει το κατοστάρικο στον λογαριασμό (αν δεν χρωστάς στην εφορία). Αυτές τις μέρες, αντί το κράτος να καταργήσει το τρίτο βήμα της γραφειοκρατίας, κατήργησε την υποχρέωσή του εις βάρος του πολίτη.

Οι 2.800 οπτικοί της χώρας (πλην μιας) δεν συμφωνούν να περιμένουν αφού το κράτος τους χρωστά ήδη γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ: «Πληρώνουμε αμέσως τους προμηθευτές μας· με το κράτος δεν ξέρουμε ούτε πότε, ούτε αν τελικά θα μας τα δώσει». Τους πολίτες που μένουν με άδειο το πορτοφόλι, παρηγορεί, εμπιστευτικά, η υπάλληλος στο γκισέ: «Μη φοβάστε, τελικά θα τα πάρετε». Το «πού» το μαθαίνουμε μόλις μπούμε στο γνωστό ασανσέρ του Δημοσίου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή