Brexit: ημιτελής συμφωνία – ανάσα

Brexit: ημιτελής συμφωνία – ανάσα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Από μία πρώτη θεώρηση, η συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν, μάλλον αιφνιδιαστικά, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται να είναι μεταβατική. Οι δύο πλευρές προχώρησαν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς, προκειμένου να φτάσουν σε μια πρόσκαιρη λύση και όλα δείχνουν ότι η οριστική συμφωνία θα ολοκληρωθεί μετά δύο χρόνια, στο τέλος του 2020. Με λίγα λόγια μπορούμε να μιλάμε τώρα για ημιτελή συμφωνία, ώστε να κερδηθεί χρόνος ώς την επίτευξη της ολοκληρωμένης.

Η αίσθηση είναι ότι αυτή η μεταβατική συμφωνία ανακοινώθηκε για να διευκολύνει την Τερέζα Μέι, μήπως και αποφύγει την κρίση που θα οδηγούσε σε άμεση πτώση της κυβέρνησής της. Αλλωστε, το πρόβλημα της Βόρειας Ιρλανδίας και των συνόρων με τη νότια αδελφή της αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθεί σε αυτή τη συγκυρία, αναμένοντας μία διευθέτηση τον προσεχή Ιούλιο. Από την άλλη πλευρά, η τύχη της συγκεκριμένης ημι-συμφωνίας κρεμόταν από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν το θέμα φτάσει προς συζήτηση. Ολα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι η Μέι θα καταφέρει να πείσει τη δική της (διχασμένη) κυβέρνηση ότι η προσωρινή συμφωνία είναι το καλύτερο δυνατόν…

Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου. Ισως τότε το κλίμα εσωτερικά να είναι ευνοϊκότερο για παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Προς το παρόν, η προσδοκία ήταν να παραμείνει η χώρα στην τελωνειακή ένωση με την Ευρώπη, να αναβάλει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία που επιφυλάσσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και να σπρώξει πιο πέρα ένα απερίγραπτο μπλέξιμο, που μπορεί να οδηγούσε και σε βιαιότητες, τόσο με τη Σκωτία όσο και με την Ιρλανδία.

Ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί πλήρως και η εξέλιξη θα κριθεί στη Βουλή για τη Βρετανία και στις προσεχείς ευρωεκλογές για την Ευρώπη όπου μπορεί να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης και αυτό δεν είναι μικρή πιθανότητα. Στη συμβιβαστική τάση που επικράτησε –μάλλον τις τελευταίες ώρες– στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, δεν αποκλείεται να συνέβαλαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αντιπαράθεση των Βρυξελλών με την Ιταλία του Σαλβίνι, του Ντι Μάιο και του Κόντε, όπως και η στάση του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί τη διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης και συνεχίζει απτόητος τις επιθέσεις του κατά των Ευρωπαίων ηγετών, από τους οποίους δεν έχει εξαιρέσει την Τερέζα Μέι. Μόλις προχθές έγινε έξαλλος με τις εκπεφρασμένες απόψεις Μακρόν και Μέρκελ περί της αναγκαιότητας δημιουργίας ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το Λονδίνο δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο ότι το Brexit δεν ακυρώνει τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ασφάλεια!

Είναι, πάντως, φανερό ότι η μερική συμφωνία πρόσφερε μία αναγκαία ανάσα στη Βρετανία (κυρίως), αλλά και στην Ευρώπη στους σημερινούς δύσκολους καιρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή