Τσίπρας: «Η Β. Ελλάδα στο επίκεντρο»

Τσίπρας: «Η Β. Ελλάδα στο επίκεντρο»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλάνο του, βασισμένο σε τρεις «αλληλένδετες», όπως τις χαρακτήρισε, διαδικασίες, οι οποίες δυνητικά θα καταστήσουν την Ελλάδα και δη τη Βόρεια, τον «ισχυρότερο περιφερειακό βραχίονα ανάπτυξης στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 3ο Thessaloniki Summit.

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, της Σερβίας, αλλά και στην αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ρουμανίας, που έδωσαν το «παρών», σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί «μία από τις πιο κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις προς την υλοποίηση» αυτού του project, που περιλαμβάνει: Πρώτον, την επίλυση διαφορών. Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα ως μία χώρα «που προστατεύει τα συμφέροντά της, χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κατάληξη στις συνομιλίες Ελλάδας – ΠΓΔΜ ανοίγει σειρά ευκαιριών σε οικονομικό επίπεδο, όπως μεταφράζεται η σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας – Σκοπίων – Βελιγραδίου, αλλά και η απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθούν στην πράξη τα όσα υπεγράφησαν στις Πρέσπες.

Δεύτερον, την προώθηση περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όπως είναι το σχήμα Ελλάδα – ΠΓΔΜ – Αλβανία – Βουλγαρία σε επίπεδο ΥΠΕΞ ή η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας σε επίπεδο ηγετών, με τελικό στόχο να βρεθεί η Βόρεια Ελλάδα «στο επίκεντρο». Προς επίρρωσιν, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την παρουσία του αμερικανικού παράγοντα φέτος στη ΔΕΘ. Τρίτη και τελευταία εν εξελίξει διαδικασία είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, εστιάζοντας σε Αλβανία και ΠΔΓΜ, για τις οποίες τόνισε πως «αν όλα πάνε καλά» θα ξεκλειδώσουν οι διαδικασίες «τον Ιούνιο στο πλαίσιο της ρουμανικής προεδρίας». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική οικονομία και στους αριθμούς που αποτυπώνουν την ανάκαμψή της και τις μελλοντικές προοπτικές της. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε ένα «νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», καθώς, όπως σημείωσε, «δεν χρεοκόπησε μόνο η χώρα» αλλά «ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο και στη δημόσια και στην ιδιωτική του διάσταση».

Την ίδια ώρα, «διακριτά» τοποθετήθηκε ο κ. Νίκος Φίλης, στον απόηχο της έρευνας στους λογαριασμούς του κ. Σημίτη. «Να μην προτρέχουμε και δημιουργούμε σκιές εις βάρος προσώπων και παρατάξεων» σημείωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας, τραβώντας διαχωριστική γραμμή από τη σκανδαλολογία και το «τσουβάλιασμα» με τις περιπτώσεις Τσαχατζόπουλου και Παπαντωνίου, με τις οποίες «δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής με τον κ. Σημίτη». Ο κ. Φίλης μίλησε ωστόσο για πολιτικές ευθύνες, που αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς «δύο κορυφαίοι υπουργοί Αμυνας των κυβερνήσεών του, που με τη δική του πολιτική ευθύνη προχώρησαν στους εξοπλισμούς, έχουν καταδικαστεί ή είναι υπόδικοι για μίζες και αυτό είναι πολιτικό θέμα», κάτι που χρήζει «πολιτικών απαντήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή