Ματιές στον κόσμο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος ως κινούμενη εικόνα της αιωνιότητας

ΜΙΛΑΝΟ

Η υβριδική τέχνη του Θάνου Ζακόπουλου (Thanos Zakopoulos, όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό) μοιάζει με μια διαρκή αναζήτηση ενός στίγματος στο σύμπαν. Αυτήν την περίοδο, ο Ελληνας καλλιτέχνης, που έχει ως βάση το Μιλάνο, παρουσιάζει μια νέα ατομική έκθεση στην ιταλική πόλη, στην Galleria Bianconi (via Lecco 20) έως τις 21 Δεκεμβρίου. Η έκθεση με τίτλο στα αγγλικά «Between Realms» είναι επί της ουσίας ένας φιλοσοφικός στοχασμός πάνω στις έννοιες της δημιουργίας και του χρόνου, μία στάση που αντανακλάται σε μια σειρά έργων που παρουσιάζονται χωρίς χρονολογική σειρά ως ένα διαρκές και μετακινούμενο παλίμψηστο. Πέρα από τη φιλοσοφική διάσταση στην εννοιολογική ανάλυση της έκθεσης όπως δίνεται από τον Θάνο Ζακόπουλο και την επιμελήτρια και φιλόσοφο Αννα Λόνγκο, η έκθεση αποκαλύπτει έργα που εκλύουν μεγάλη ομορφιά. Υπάρχει μια εσωτερική γεωμετρία που πηγάζει μέσα από φόρμες και σχήματα, με διακριτική χρήση χρώματος, αφού σκοπός δεν είναι η πρώτη εντύπωση αλλά η ενστάλαξη μιας νέας θέασης στον κόσμο. Ο Θάνος Ζακόπουλος είναι ο ίδιος η αντανάκλαση των έργων του. Κινείται σε μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνικής δραστηριότητας· είναι, μεταξύ άλλων, εικαστικός, ντιζάινερ και φωτογράφος. Μοιάζει να επιζητεί τη σύζευξη, την αλληλόδραση και την επικοινωνία ανάμεσα σε διάφορες σφαίρες, ορίζοντας ένα νέο υβριδικό σώμα δημιουργίας, που είναι δύσκολο να ενταχθεί σε κατηγορίες. Στα έργα της συγκεκριμένης έκθεσης στο Μιλάνο, ο Θάνος Ζακόπουλος σκηνοθετεί και αρχιτεκτονεί. Αντικείμενό του είναι οι εικόνες, έτσι όπως προκύπτουν μέσα από το παιχνίδι ανάμεσα στην απτική και ψηφιακή παραγωγή, ωθώντας διαρκώς σε νέα εμπειρία προσέγγισης και ερμηνείας του θεατού κόσμου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η τέχνη του Θάνου Ζακόπουλου είναι ένα μαθηματικό σημείο στο οποίο συγκλίνουν η τέχνη, η επιστήμη και η φιλοσοφία. Από εκεί αναβλύζει ο δικός του στοχασμός για τον χρόνο και το νόημα της ζωής. Μας οδηγεί στον «Τίμαιο», στον οποίο ο Πλάτων ορίζει τον χρόνο από την τροχιά των άστρων, σε επαναλαμβανόμενους κύκλους, σαν να είναι παλμοί και ανάσες. «Ο χρόνος είναι η κινούμενη εικόνα της αιωνιότητας». Ο Θάνος Ζακόπουλος ίδρυσε, μαζί με την Κάτια Μενεγκίνι, το 2008, στο Μιλάνο το CTRLZAK Art & Design Studio.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Για τον Λόπε ντε Βέγκα

Μια έκθεση που θα ζήλευε κάθε θεατρόφιλος, αλλά και κάθε θιασώτης της διαδρομής διάσημων προσώπων, είναι η έκθεση «Ο Λόπε ντε Βέγκα και το θέατρο του Χρυσού Αιώνα». Παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας στη Μαδρίτη (έως 17 Μαρτίου) και επιχειρεί να φωτίσει το έργο και την πολυσήμαντη προσφορά του θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και μυθιστοριογράφου Λόπε ντε Βέγκα (1562-1635), που για την Ισπανία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, δεύτερο μόνο σε σημασία μετά τον Θερβάντες.

ΑΜΒΕΡΣΑ

Μπαρόκ προσεγγίσεις

Ο κόσμος του 31χρονου φωτογράφου Athos Burez, γεννημένου στη Γάνδη, ξεδιπλώνεται αχανής και προκλητικά ωραίος. Στη νέα έκθεσή του, στην Αμβέρσα, στο MAS Boulevard, o φωτογράφος συμμετέχει στις πολύπλευρες εκδηλώσεις της πόλης για την πολιτιστική κληρονομιά του μπαρόκ.

Ο Athos Burez γεννάει εικόνες στο μεταίχμιο της φαντασίας και του ρεαλισμού και μας δίνει φωτογραφίες μιας μετα-μπαρόκ αισθητικής, αντλώντας από την εικονογραφία της εποχής του Ρούμπενς.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Μοντέρνα ζευγάρια

Η έκθεση του Μπάρμπικαν στο Λονδίνο εστιάζει στις ερωτικές σχέσεις ανάμεσα σε καλλιτέχνες, επιδιώκοντας να δείξει πώς οι στενές επαφές επέδρασαν στο παραγόμενο έργο τους. Διάσημα ζευγάρια της εποχής του μοντερνισμού, όπως Φρίντα Κάλο (δικό της το έργο στη φωτογραφία) και Ντιέγκο Ριβέρα, Ντόρα Μάαρ και Πάμπλο Πικάσο, Λι Μίλερ και Μαν Ρέι, Αλεξάντρ Ροντσένκο και Βαρβάρα Στεπάνοβα, άφησαν βαθύ αποτύπωμα στη διεθνή σκηνή μετά το 1920. Μια έκθεση απρόβλεπτη.

ΒΙΕΝΝΗ

Το φως και το χρώμα στον Μονέ

Το αφιέρωμα στον Κλοντ Μονέ (1840-1926) είναι ένα από τα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα αυτήν την περίοδο στη Βιέννη. Στο σπουδαίο μουσείο Albertina, στην καρδιά της πρωτεύουσας, η έκθεση θα παρουσιάζεται έως τις 6 Ιανουαρίου προβάλλοντας πλήθος έργων. Ορισμένα ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Albertina, αλλά τα περισσότερα έφθασαν στη Βιέννη με δανεισμό από άλλα μουσεία, ενώ σημαντική ήταν η στρατηγική συνεργασία με το Musée Marmottan Monet του Παρισιού.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Χιου Μπιουκάναν

Αν θέλει κάποιος να δει από κοντά την κλασική τεχνοτροπία της υδατογραφίας στην πιο βρετανική εκδοχή της, μπορεί να δει την έκθεση του ονομαστού Σκωτσέζου στυλίστα Χιου Μπιουκάναν (Hugh Buchanan) στην John Martin Gallery, στο Λονδίνο (38 Albemarle Street, W1S 4JG). Με τίτλο «Θραύσματα ενός κλασικού λυκόφωτος», η έκθεση του Χιου Μπιουκάναν εστιάζει στη μεγάλη παράδοση του κλασικισμού στην αρχιτεκτονική και δίνει απρόσμενες προσεγγίσεις μέσα από λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή