Ελλειμμα δεξιοτήτων στα υποψήφια στελέχη διαπιστώνουν οι εργοδότες

Ελλειμμα δεξιοτήτων στα υποψήφια στελέχη διαπιστώνουν οι εργοδότες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνάει τον ένα μήνα ο χρόνος αναζήτησης κατάλληλων στελεχών για μια εταιρεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει και τους 3 μήνες. Ερευνα της Adecco Ελλάδας για την απασχολησιμότητα στη χώρα μας το 2018, που διεξάγεται για 4η συνεχόμενη χρονιά, καταγράφει τη γνώμη των εργοδοτών για την αγορά εργασίας και διαπιστώνει ότι η πλειονότητά τους εκτιμά πως υπάρχει έλλειμμα δεξιοτήτων στους υποψηφίους σε σχέση με τις ικανότητες και τις δεξιότητες που απαιτούν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών LMG σε συνεργασία με την H+K Strategies, για λογαριασμό της Adecco, και απευθύνθηκε στοχευμένα σε στελέχη που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία επιλογής προσωπικού.

Αναλυτικά, η έρευνα κατέγραψε τις τάσεις στην αναζήτηση προσωπικού για το 2018, καθώς και το «προφίλ» των υποψηφίων, όπως το περιγράφουν οι υπεύθυνοι επιλογής προσωπικού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, παρατηρείται σημαντική αύξηση των εταιρειών που ενδιαφέρονταν να στελεχώσουν κάποιο τμήμα τους κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017 (70%, δηλαδή πάνω από τα 2/3, τον Νοέμβριο του 2018 – 53% κατά την περίοδο διεξαγωγής της περσινής έρευνας). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο χρόνος αναζήτησης του κατάλληλου στελέχους εξακολουθεί να ξεπερνάει τον 1 μήνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει τους 3 μήνες.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες και τους εργοδότες, κατά την αναζήτηση υποψηφίων για τη στελέχωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, διαπιστώθηκε έλλειμμα δεξιοτήτων σε όσους δήλωσαν ενδιαφέρον για τις θέσεις, σε σχέση με τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αυτές απαιτούσαν.

Ο ιδανικός υποψήφιος

Η σκιαγράφηση του ιδανικού υποψηφίου για μια θέση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως εργασιακό ήθος (82% των επαγγελματιών συμφωνούν ότι είναι μια δεξιότητα απαραίτητη), ικανότητα εργασίας σε ομάδα (61%), επικοινωνιακές ικανότητες (57%) και ευελιξία/προσαρμοστικότητα (54%). Η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι μια δεξιότητα η σημασία της οποίας φαίνεται να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο (ποσοστό 37% σε σύγκριση με ποσοστό 22% το 2017). Ο βαθμός κατά τον οποίο οι υποψήφιοι διέθεταν τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι χαμηλότερος του προσδοκωμένου από τους εργοδότες. Ετσι, η έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα και η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας αποτελούν τους λόγους που αναφέρονται πιο συχνά ως εμπόδια για την κάλυψη συγκεκριμένης θέσης. Στην έρευνα του 2017 υπήρχαν και αναφορές για έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά του υποψηφίου, αν και λιγότερο συχνές, ενώ φέτος ως 3ος σε συχνότητα αναφοράς λόγος δυσκολίας κάλυψης θέσεων αναφέρεται πως είναι οι μη ελκυστικοί όροι και προϋποθέσεις για τον υποψήφιο. Οπως μάλιστα δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Adecco Ελλάδας Κ. Μυλωνάς, οι ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα καθιστούν την ελληνική αγορά ιδιαιτέρως ανταγωνιστική και γεμάτη προκλήσεις. Στο περιβάλλον αυτό, οι υποψήφιοι αλλά και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και να επενδύουν στην ανάπτυξη «ταλέντων», ώστε να αποκτούν ή να αναπτύσσουν τις απαραίτητες για τους εργοδότες δεξιότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή