Τα αμπελοχώραφα των άλλων

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υ​​πάρχουν παραλογισμοί που επαναλαμβάνονται τόσο συχνά, που δεν κάνουν πλέον την παραμικρή εντύπωση. Εναν από αυτούς εκστόμισε στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος πήγε στον παππού για να του δείξει τα αμπελοχώραφά του. Εμφανίστηκε, δηλαδή, στους δημάρχους για να τους ανακοινώσει ότι έχουν ανάγκες και ότι ο ίδιος θα τις καλύψει.

Ο εκ Καλαμάτας ορμώμενος και εν Αθήναις διαμένων υπουργός διαπίστωσε ότι στο Παρανέστι Δράμας υπάρχουν κενά τα οποία θα συμπληρώσει με (τι άλλο; και πόσο βολικό λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές;) προσλήψεις. Εντάξει, δεν μίλησε για τον συγκεκριμένο ορεινό δήμο, αλλά ανακοίνωσε με τον γνωστό στόμφο ότι «το μεγάλο πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης είναι η υποστελέχωση… Αυτή την πραγματικότητα την αλλάζουμε αποφασιστικά… Καλύπτουμε 118 θέσεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις…».

Υποτίθεται ότι η προκήρυξη και αυτών των θέσεων (1.500 εξήγγειλε συνολικώς ο κ. Χαρίτσης) έχει γίνει σε συνεννόηση με τους δήμους, αλλά αυτή η «συνεννόηση» είναι γραφειοκρατία που απαιτεί χρόνο και χρήμα. Στέλνει κάποιος ορεινός δήμος ένα αίτημα. Αυτό μπαίνει σε μια στοίβα αιτημάτων από τους 300 δήμους που είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα.

Αν ο δήμαρχος είναι φίλος του υπουργού ή του κόμματος, το αίτημα ανεβαίνει στη στοίβα. Αν όχι, ισχύει η κλασική απάντηση της δημοσιοϋπαλληλίας: «Με τη σειρά σας, κύριε». Τα αιτήματα λογικώς είναι πάντα διογκωμένα διότι όλοι ξέρουν ότι από το κράτος πέντε ζητάς κι ένα παίρνεις. Αρχίζουν διαβουλεύσεις με τους δημάρχους, με το υπουργείο Οικονομικών που πληρώνει, με την τρόικα, αφού ισχύει ο περιορισμός των προσλήψεων. Μέχρι να τελειώσει το αλισβερίσι μεταξύ Γρεβενών, Λειψών, υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κ.λπ., οι ανάγκες μπορεί να έχουν γίνει 152. Φτου και πάλι από την αρχή…

Τεχνάσματα

Ετσι οι δήμαρχοι αναγκάζονται να μετέρχονται τεχνάσματα τύπου Νοτοπούλου. Προκηρύσσουν θέσεις καθαρίστριας (υπάρχει κάποιο δέος στο κεντρικό κράτος με τις καθαρίστριες και δύσκολα υπουργός μπορεί να αρνηθεί μια πρόσληψη) για να καλύψουν ανάγκες τουριστικής προβολής του δήμου. «Είναι γνωστό τοις πάσι», είχε πει η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, «πως οι δήμοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εποχιακές ανάγκες, μέσω αυτών των συμβάσεων (σ.σ.: καθαριότητας), εις βάρος μάλιστα των εργαζομένων μισθολογικά. Εγώ είχα εργαστεί στο περίπτερο τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης μαζί με άλλες συναδέλφισσες για τις ανάγκες προβολής της πόλης» (ΕΡΤ 7.9.2018).

Ας σκεφθούμε μόνο πόσος χρόνος, πόσες εργατοώρες, πόσο χρήμα, χάνονται σε όλες αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, στο πηγαινέλα των αιτημάτων των δήμων, συν το καραούλι που στήνουν στην Αθήνα οι δήμαρχοι απ’ όλη τη χώρα περιμένοντας να δουν τον υπουργό και τους συνεργάτες του για την ευόδωση δίκαιων ή άδικων αιτημάτων τους.

Δεν υπάρχει «τοπικός (τρόπος του λέγειν) άρχων» που να μη βρίσκεται στην Αθήνα μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να συνεννοηθεί έστω και για τα πιο απλά αιτήματα του δήμου ή της περιφέρειάς του. Αντί να ασχολούνται με τα προβλήματα του τόπου τους, είναι σε διαρκή διαβούλευση στην Αθήνα για τα στοιχειώδη.

Ετσι, κάθε λίγο και λιγάκι διαβάζουμε στον Τύπο: «Το πράσινο φως για την πρόσληψη 266 νέων υπαλλήλων σε εννέα δήμους της χώρας έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Το νέο προσωπικό θα υπογράψει σύμβαση εργασίας 8-12 μηνών…» (9.5.2018). «Το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε τη σύναψη 94 συμβάσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και 24 συμβάσεων μίσθωσης έργου για οκτώ ή έως εννέα μήνες» (10.7.2018). «Διαδικασία πρόσληψης συνολικά 193 υπαλλήλων ενεργοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών, σε δήμους. […] Οι συμβάσεις εκτιμάται πως θα διαρκέσουν έως και 8-9 μήνες. […] Η διαδικασία του διαγωνισμού προβλέπει τα εξής: Εγκριση θέσεων από το υπ. Εσωτερικών (βρισκόμαστε σε αυτήν τη φάση). Αποστολή εγκριτικής απόφασης στο ΑΣΕΠ. Δημιουργία προκήρυξης από τους φορείς. Εγκριση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ. Εκδοση προκήρυξης – Υποβολή αιτήσεων » (17.7.2018) κ.ο.κ.

Βόλεμα ημετέρων

Μέσα σε όλα αυτά εμφιλοχωρούν και κάποιες διατάξεις για το βόλεμα περισσότερων ημετέρων. «Ο έλεγχος νομιμότητας αποσπάται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις», ανακοίνωσε από το βήμα της ΚΕΔΕ ο υπουργός. «Συγκροτούνται οι Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ, περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ)… Συγκροτείται Συμβούλιο Εποπτών ΟΤΑ και Επιτροπή Συντονισμού και Ελέγχου Εποπτείας ΟΤΑ (με πρόεδρο τον ΥΠΕΣ) για την ποιοτική αναβάθμιση και την ομογενοποίηση των όρων ελέγχου νομιμότητας…». Με άλλα λόγια, ο έλεγχος νομιμότητας φεύγει από κάποιους υπαλλήλους του ΥΠΕΣ που έχουν την ταμπέλα «Αποκεντρωμένη Διοίκηση» για να πάει σε κάποιους άλλους υπαλλήλους του ΥΠΕΣ που θα έχουν την ταμπέλα «Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ» και τους οποίους μάλλον θα προσλάβουν. Εκτός αυτού θα φτιάξουν –σε δουλειά να βρισκόμαστε– ακόμη ένα όργανο στο οποίο θα προεδρεύει η αυτού μεγαλειότης υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ούτε έναν νόμο της προκοπής για τις δημοτικές εκλογές δεν προλαβαίνει να κάνει. Ετσι, πέντε μήνες πριν από τις κάλπες (Μάιος 2019) και πέντε μήνες μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη» (Ιούλιος 2018), ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα περάσουν από τη Βουλή δύο τροποποιήσεις του νόμου πριν καν αυτός εφαρμοστεί. Θα συμφωνήσουμε για το μέγεθος της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης όπως και της αλαζονείας της («Η Αυτοδιοίκηση μπαίνει σε νέα εποχή με ένα εμβληματικό νομοσχέδιο», είχε πει από το βήμα της Βουλής ο κ. Πάνος Σκουρλέτης), αλλά εδώ έρχονται τα πάνω-κάτω στο Παρανέστι της Δράμας, αναλόγως με το πώς θα ξυπνήσει στην Αθήνα ο υπουργός, ο οποίος μάλιστα απείλησε με «Κλεισθένη ΙΙ».

Τέλος, ο υπουργός κάλεσε τους δημάρχους σε συστράτευση για τις προσλήψεις: «Οι προσλήψεις αυτές έγιναν εφικτές», είπε εννοώντας ότι θα γίνουν, «διότι ως κυβέρνηση πετύχαμε την επαναφορά του κανόνα 1/1, μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Και εδώ πρέπει όλος ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης –εσείς οι ίδιοι– να τοποθετηθείτε. Συμφωνείτε με αυτό το μέτρο ή θέλετε να επιστρέψουμε στο 1/5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση». Φανταζόμαστε ότι κάποιος θα του απάντησε ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζονται ούτε 1/1 ούτε 9/8, αλλά ελευθερία να κανονίζουν το προσωπικό αναλόγως των αναγκών του δήμου τους και της διάθεσης να το πληρώσουν, δηλαδή να έχουν τον ΕΝΦΙΑ και να κανονίζουν χωρίς τρόικες εσωτερικού ή εξωτερικού πώς θα κάνουν τη δουλειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή