Αναδίπλωση ΠΓΔΜ για «Μακεδόνες εξωτερικού»

Αναδίπλωση ΠΓΔΜ για «Μακεδόνες εξωτερικού»

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στις προτάσεις τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ που ικανοποιούν τις ελληνικές ανησυχίες εμφανίζεται ότι είναι έτοιμη να κάνει η Βουλή της γειτονικής χώρας.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «TELMA» των Σκοπίων μετέδωσε χαρακτηριστικά ότι όπως προκύπτει από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι πολύ πιθανό να αλλάξει το σημείο που αποκαλεί τους πολίτες της γειτονικής χώρας που ζουν στο εξωτερικό από «Μακεδόνες του εξωτερικού» (που είναι η σημερινή διατύπωση) σε απόδημους.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη περί αποδήμων αποτελεί προϊόν ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια ήδη από την εποχή της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει η σχετική παράγραφος του Συντάγματος της ΠΓΔΜ να τροποποιηθεί κατά το πρότυπο του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος το οποίο περιγράφει τις ιδιότητες του απόδημου ελληνισμού. 

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δημοσίως αναδείξει ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ ανησυχίες για την διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή