Η μάχη της Γαλλίας κατά των fake news

Η μάχη της Γαλλίας κατά των fake news

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία έκανε την αρχή. Εγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσπίζει νόμο κατά των fake news. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έπειτα από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας πρόκειται να αποφασίσει εάν οι νέες διατάξεις θα τεθούν τελικά σε ισχύ. Είναι η πρώτη φορά, πάντως, που γίνεται μια νομοθετική απόπειρα ορισμού των ψευδών ειδήσεων ως: «Ανακριβείς ισχυρισμοί ή καταγγελίες, ή ψευδείς αναφορές γεγονότων με στόχο τον επηρεασμό της ψήφου».

Ηδη από τον περασμένο Ιανουάριο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί ότι θα έφερνε έναν νέο νόμο κατά των ψευδών ειδήσεων «για να προστατέψει τη δημοκρατία». Το παράδειγμα της διείσδυσης των ρωσικών τρολ στην αμερικανική πολιτική σκηνή και η πριμοδότηση της εκλογής Τραμπ μέσω της λασπολόγησης των αντιπάλων του είχαν θορυβήσει την ηγεσία της Γαλλίας.

Οπως προβλέπει μέχρι στιγμής ο νέος νόμος, οι αυστηρές διατάξεις του θα εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων, τρεις μήνες προτού οι ψηφοφόροι οδηγηθούν στις κάλπες. Μέσα σε 48 ώρες ένας δικαστής πρέπει να διερευνήσει καταγγελίες πολιτικών κομμάτων, δημοσίων φορέων ή ιδιωτών που θα έχουν εντοπίσει ψευδείς ειδήσεις στο Διαδίκτυο. Εφόσον κρίνει ότι ένα ηλεκτρονικό δημοσίευμα είναι εσκεμμένα παραπλανητικό, ο δικαστής πρέπει «με κάθε τρόπο» να μπλοκάρει τη διασπορά του. Οι συντάκτες του επίμαχου δημοσιεύματος θα έχουν τη δυνατότητα έφεσης, η οποία πρέπει και πάλι να εξετάζεται από αρμόδιο δικαστή εντός 48 ωρών. Βάσει του ίδιου νόμου, κάθε πλατφόρμα οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια, να διαγράφει ψεύτικα προφίλ, να προωθεί το περιεχόμενο των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και να παρέχει στους χρήστες του εργαλεία με τα οποία θα επισημαίνουν τα fake news.

Στο παράλληλο σύμπαν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου συχνά απουσιάζουν η κριτική σκέψη και ο έλεγχος της πηγής μιας «είδησης», είναι πολύ εύκολο μια φήμη να γίνει αποδεκτή ως αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οι δημοσιογράφοι, από το δικό τους πόστο, οφείλουν να επιμείνουν στο κυνήγι της αλήθειας και να προσέξουν γιατί όλο και πιο συχνά τα παραδοσιακά media τείνουν να εξελιχθούν στον τρόπο γραφής, ανάλυσης και στη θεματολογία τους σε social media.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή