H μεζονέτα με τα αναβολικά

Πώς έφθασε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας στα ίχνη του κυκλώματος

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα ξεκίνησαν από μία καταγγελία που στάλθηκε με e-mail στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας τον περασμένο Ιανουάριο. «Ο μάγκας που φτιάχνει και πουλάει με τα φιλαράκια του σε όλη την Ελλάδα αναβολικά φάρμακα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο τώρα, δίνοντας αυξητικές ορμόνες και βιάγκρα σε αθλητές. Ετσι τώρα ξεπλένει και αυτός και η ομάδα του», έγραφε ο ανώνυμος πληροφοριοδότης, αποκαλύπτοντας το όνομα του παρασκευαστή και εμπόρου των σκευασμάτων.

Ακολούθησε φυσική επιτήρηση και τηλεφωνική παρακολούθηση των υπόπτων, που οδήγησε την περασμένη Τετάρτη σε δύο συλλήψεις. Ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος έχει σπουδές χημικού μηχανικού και σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε στήσει σε μια μεζονέτα στον Αλιμο αυτοσχέδιο και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής αναβολικών. Το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν οι συλληφθέντες εκτιμάται από τους αστυνομικούς ότι υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Από την αστυνομική έφοδο κατασχέθηκαν μία δισκοποιητική μηχανή, αναμεικτήρας σκόνεων, ομογενοποιητής και ζυγαριές. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται και 104 κιλά σκόνης τα οποία αναμένεται να αναλυθούν για να διαπιστωθεί η δραστική ουσία. Οι πρώτες ύλες εισάγονταν από την Ισπανία, την Κίνα και την Τσεχία. Στο παράνομο εργαστήριο βρέθηκαν και έτοιμα δισκία, καθώς και συνταγές για χρωματισμό δισκίων, ενώ υπάλληλος του ΕΟΦ που κλήθηκε να εξετάσει τον χώρο ανέφερε ότι «ήταν ρυπαρός και ακατάστατος, χωρίς να τηρούνται κανόνες και απαιτήσεις καλής πρακτικής».

Ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος κατείχε μέχρι πρότινος μερίδιο σε καφέ-μπαρ της Γλυφάδας, όπου κατά τους αστυνομικούς γίνονταν ραντεβού με πελάτες για δειγματισμό και αγορά ουσιών. Ορισμένα από τα σκευάσματα έφεραν την επωνυμία αυτοσχέδιου εργαστηρίου η οποία ήταν αρκετά διαδεδομένη στον χώρο διακίνησης των αναβολικών πριν από χρόνια.

Ο δεύτερος συλληφθείς φέρεται να αναλάμβανε έναντι αμοιβής την τυποποίηση των σκευασμάτων στο υπόγειο της μεζονέτας. Το 2017 είχε απασχολήσει ξανά τις αστυνομικές αρχές. Τότε, στο πλαίσιο παρακολούθησης της δράσης άλλου κυκλώματος διακίνησης αναβολικών, οι αστυνομικοί τον είχαν δει να εισέρχεται σε παράνομο εργαστήριο. Η δίκη για εκείνη την υπόθεση ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Τέσσερις εκ των 16 κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι, ενώ ο συγκεκριμένος άνδρας αθωώθηκε καθώς δεν προέκυψε εις βάρος του η τέλεση κάποιου αδικήματος.

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, το συγκεκριμένο κύκλωμα ασχολούνταν και με την επεξεργασία πρώτων υλών και όχι μόνο με διακίνηση έτοιμων σκευασμάτων.

Στην πρόσφατη έρευνα στη μεζονέτα του Αλίμου βρέθηκαν και πλαστά σκευάσματα τα οποία έφεραν επωνυμίες φαρμακευτικών εταιρειών. Η Οικονομική Αστυνομία ζήτησε από τον υπεύθυνο του τμήματος διασφάλισης ποιότητας σε πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία να εξετάσει τα ευρήματα. Εκείνος διαπίστωσε ότι υπήρχαν προτυπωμένες συσκευασίες που δεν ήταν γνήσιες, άλλες που έφεραν τον ίδιο σειριακό αριθμό και ορισμένες που αντιστοιχούσαν σε φάρμακο το οποίο είχε αποσυρθεί από την αγορά πριν από μία πενταετία.

Το κύκλωμα φέρεται να χρησιμοποιούσε δύο ιστοσελίδες για τη διάθεση των αναβολικών, οι οποίες πλέον είναι ανενεργές. Μεγάλο μέρος των μεταξύ τους συνομιλιών γινόταν μέσω της εφαρμογής Signal, ενώ σε κάποιες από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους αναφέρονταν στο αναβολικό Anavar.

Στη μεζονέτα του Αλίμου βρέθηκε και ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Για τη λειτουργία του απαιτείται μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ που πραγματοποίησε έλεγχο στην οικία διαπίστωσε ότι η τροφοδοσία γινόταν με εξωτερικό καλώδιο, δεν κατάφερε όμως να εντοπίσει την πηγή της ρευματοκλοπής.

Ο εντοπισμός του εργαστηρίου αλλάζει την εικόνα που είχαν σχηματίσει τα τελευταία χρόνια έμπειροι αστυνομικοί για τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης αναβολικών. Στις υποθέσεις που είχαν χειριστεί διαπίστωναν ότι οι δράστες διακινούσαν κυρίως έτοιμα σκευάσματα σε μικρότερες ποσότητες και δεν ασχολούνταν με την επεξεργασία πρώτων υλών. Ενδεχομένως, όπως εκτιμούν, στην περίπτωση του Αλίμου οι συλληφθέντες να διέγνωσαν ένα κενό στην αγορά.

Οι δύο συλληφθέντες έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα. «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο και στον σχηματισμό ακόμη της ποινικής δικογραφίας», δηλώνει ο συνήγορός τους, δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επικρατήσει η λογική σε επίπεδο ανάκρισης και φυσικά θα υπάρξει χρόνος μέχρι το δικαστήριο για να αναδειχθούν τα κρίσιμα δικογραφικά στοιχεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που δικογραφίες σχηματίζονται, αναδεικνύονται και εν συνεχεία οι κατηγορίες καταπίπτουν στο δικαστήριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT