Κίτρινα γιλέκα και φουστανέλες

Κίτρινα γιλέκα και φουστανέλες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σπαγγοραμένοι οι Γάλλοι; Αν τους συγκρίνουμε με τους ανοιχτοχέρηδες εαυτούς μας, σίγουρα είναι. Τα «Κίτρινα Γιλέκα» πυρπολούν και καταστρέφουν επειδή η κυβέρνηση επέβαλε έναν φόρο που θα αυξήσει την τιμή του καυσίμου κατά μερικά centimes. Δικαιούμεθα να τους κοιτάζουμε αφ’ υψηλού. Εμείς εδώ και τέσσερα χρόνια πληρώνουμε φόρους και εισφορές δισ. και το θεωρούμε φυσιολογικό. Εδώ μπαίνει στον λογαριασμό σου και ρουφά ό,τι βρει ο υπναλέος υπάλληλος και δεν σηκώνεται ούτε μία τρίχα. Λατρεύουν το αυτοκίνητό τους οι Γάλλοι; Γιατί εμείς δεν το λατρεύουμε; Αν μπορούσαμε να το παρκάρουμε στο σαλόνι μας δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα το κάναμε. Φωνάζουν ότι δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση. Εδώ ο Eλληνας φίλος καγχάζει. Ας έρθουν σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας του για να ευχαριστηθούν περίθαλψη. Αρκεί να φέρουν μαζί τους κλινοσκεπάσματα, λίγες γάζες και κυρίως φάρμακα. Σε συνέντευξη του ο Πασκάλ Μπρικνέρ στη «Φιγκαρό» λέει ότι ο Μακρόν έκανε ένα λάθος πολιτικής τακτικής. Δεν εξήγησε στους Γάλλους πού θα διοχετευθούν τα 4 δισ. που θα αποφέρει ο νέος φόρος. Ολαρία, ολαρά! Εμείς ξέρουμε πού πάει και το τελευταίο ευρώ από τους φόρους και τις εισφορές μας. Βλέπεις τον Καρανίκα και ησυχάζεις διότι έκαμες το καθήκον σου ως πολίτης. Μη φωνάζετε εκεί στο βάθος, παρακαλώ. Υπάρχει και η κυρία Νοτοπούλου.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» είναι η εξέγερση της μεσαίας τάξης; Μα στη μεσαία τάξη ανήκουν όσοι θα επιβάλουν τη φορολογία και όσοι θα την καταβάλουν. Συγκρίνουν την εξέγερση με τον αλήστου μνήμης Πουζάντ, που τη δεκαετία του ’50 ξεσήκωσε μικροεπιχειρηματίες και αγρότες εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων. Εδώ δεν υπάρχουν ομοιογενείς κοινωνικές ομάδες ούτε έχουν πολιτική εκπροσώπηση. Αν ο γραφικός Μελανσόν και διάφορα μιξοναζιστικά παραφερνάλια πάνε να χωθούν μέσα, τα «Κίτρινα Γιλέκα» τούς γυρνούν την πλάτη. Μάης του ’68; Τότε υπήρχε όριο ηλικίας για τους εξεγερμένους και τα οργανωμένα συνδικάτα ήσαν ενεργά. Ακόμη και τα «Πέντε Αστέρια» του Γκρίλο στηρίχθηκαν στο χάρισμα του κωμικού ηγέτη. Στη Γαλλία αυτό που προβληματίζει, και τρομάζει, είναι το ακέφαλο και ασπόνδυλο της εξέγερσης.

Μίσος; Μίσος εναντίον ποίου; Μισώ τη ζωή που ζω γιατί δεν μου δίνει τρόπο για να την αγαπήσω, εκτός από το αυτοκίνητό μου και όσα πρόσωπα χωράει για να πάμε εκδρομή. Εμείς το ζήσαμε αυτό με τους «Αγανακτισμένους» του Συντάγματος που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάρρευση. Δεν είχαμε ούτε το θάρρος, ούτε τα διανοητικά μέσα για να καταλάβουμε τι μας συνέβη τότε. Iσως τα «Κίτρινα Γιλέκα» μάς βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι η έκφραση του μίσους, δηλαδή η βία, δεν είναι το καταλληλότερο φάρμακο για τα ελλείμματα της δημοκρατίας. Αυτό για όσους οραματίζονται «κίτρινες φουστανέλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή