«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές»

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές και κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο, σημείωναν διπλωματικές πηγές απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στα Ιμια έκανε λόγο για καθεστώς που δεν καθορίζεται επακριβώς από τις διεθνείς συνθήκες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «οι γνωστές θέσεις της Τουρκίας εκφεύγουν από το Διεθνές Δίκαιο και δεν αποτελούν παρά μόνον μειοψηφία του ενός».

Ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική βουλή, δήλωσε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947, σημειώνοντας ότι «επομένως υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Ο k. Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο ντε φάκτο καθεστώς αυτών των νησίδων μετά την κρίση των Ιμίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται το κυβερνών κόμμα για αυτό. Προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα ο αείμνηστος Ισμαίλ Τζεμ μετά την κρίση των Ιμίων είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

«Το Γενικό Επιτελείο μας και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Αν η Βουλή θέλει να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών, ευχαρίστως θα το κάνουμε», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή