Εφθασε το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG στην Ελλάδα

Εφθασε το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG στην Ελλάδα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα έφτασε το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της αμερικανικής εταιρείας Cheniere. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΔΕΣΦΑ, την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018, το ελληνικών συμφερόντων νεόκτιστο δεξαμενόπλοιο LNG «Maria Energy», του εφοπλιστικού ομίλου Τσάκου, έδεσε στον προβλήτα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα για να εκφορτώσει spot φορτίο LNG ποσότητας 168.000 κυβικών μέτρων (κ.μ.). Το φορτίο της αμερικανικής Cheniere εισήγαγε στη χώρα μας η ΔΕΠΑ.

Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG από σχιστολιθικό αέριο που έφτασε στη χώρα μας και το πρώτο που παραδόθηκε από τον νέο τερματικό σταθμό της Cheniere στο Corpus Christi του Τέξας και θα εκφορτωθεί στον νέο τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Πρόκειται για την τρίτη δεξαμενή, χωρητικότητας 95.000 κ.μ., η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ, χρειάστηκαν περίπου 27 ώρες για να ολοκληρωθεί η εκφόρτωση και στις τρεις δεξαμενές και είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο των διαστάσεων του «Maria Energy» πραγματοποιεί εκφόρτωση στον σταθμό της Ρεβυθούσας. «Η Ρεβυθούσα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ, «υποδεχόμενη το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG, ανοίγει τον δρόμο για νέες προοπτικές στην προμήθεια φυσικού αερίου και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας την Ελλάδα σημαντικό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου σε ολόκληρη την περιοχή». Σημειώνεται ότι οι επεκτάσεις του τερματικού σταθμού LNG Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων έργων, στόχο έχουν την απεξάρτηση της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο έργο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη άλλων κρίσιμων ενεργειακών υποδομών όπως οι αγωγοί TAP, IGB, αλλά και ο πλωτός σταθμός αεριοποίησης LNG της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, αίρουν το μονοπώλιο της Ρωσίας ως πηγής τροφοδοσίας φυσικού αερίου.

Η τρίτη δεξαμενή φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού που είναι εγκατεστημένος στο νησί, διεύρυνε τη συνολική χωρητικότητα του τερματικού σταθμού σε 225.000 κ.μ., από 130.000 κ.μ. που ήταν μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο. Η αναβάθμιση αυτή περιέλαβε επενδύσεις ύψους 143 εκατ. ευρώ και πηγές χρηματοδότησης του έργου ήταν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας (20 εκατ. ευρώ), το ΕΣΠΑ (50 εκατ. ευρώ) και δύο δάνεια της ΕΤΕπ (72 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή