Η Πελόσι δεν αποκλείει παραπομπή Τραμπ

Η Πελόσι δεν αποκλείει παραπομπή Τραμπ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν αναλάβει εκ νέου το αξίωμα της προέδρου της Βουλής, η 78χρονη Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, ανάλογα με το περιεχόμενο του πορίσματος του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ. Η διαδικασία αυτή ξεκινάει από τη Βουλή, αλλά συνεχίζεται στη Γερουσία, στην οποία εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί.

Στο παρελθόν, η Πελόσι χαρακτήριζε τις συζητήσεις περί παραπομπής σε δίκη «διχαστικές», αλλά στην προχθεσινή τοποθέτησή της στο Today Show είπε «θα περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει» από το πόρισμα του Μιούλερ. Ο ειδικός ανακριτής ερευνά τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία. «Δεν πρέπει να παραπέμπουμε σε δίκη για πολιτικούς λόγους, αλλά ούτε και να αποφεύγουμε την παραπομπή», σημείωσε.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η Πελόσι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ συναντήθηκαν εκ νέου με τον Ντόναλντ Τραμπ, σε μια νέα αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης του αδιεξόδου γύρω από τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι για 13η ημέρα, καθώς ο Τραμπ μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις πέντε υπουργείων αν δεν λάβει 5,6 δισ. από το Κογκρέσο για να κατασκευάσει μέρος του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που έχει υποσχεθεί στους υποστηρικτές του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε τους αντιπάλους του στο Situation Room, την ασφαλή αίθουσα στο υπόγειο του Λευκού Οίκου από την οποία ελέγχονται στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Ηταν μια εσκεμμένη προσπάθεια από τον Τραμπ και τους συνεργάτες του να δώσουν χροιά εθνικής κρίσης στη συζήτηση για το μεταναστευτικό», σχολίασαν οι «Tάιμς της Νέας Yόρκης».

Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε ο Τραμπ ήταν ότι η Πελόσι πρέπει να υποστηρίξει το τείχος γιατί… είναι καλή καθολική και το Βατικανό είναι περιτριγυρισμένο από τείχη. Οι Δημοκρατικοί έχουν αντιπροτείνει χρηματοδότηση 1,3 δισ. για την ασφάλεια των συνόρων, μεταξύ αυτών κάμερες και ενισχυμένους φράκτες, αλλά όχι το τείχος. Πάντως ο Τραμπ διαβεβαίωσε, ψευδώς, τους υποστηρικτές του ότι η υπόσχεση έχει ήδη τηρηθεί. «Το Μεξικό πληρώνει για το τείχος μέσα από τη νέα εμπορική συμφωνία», έγραψε στο Τwitter. «Μεγάλο μέρος του τείχους έχει ήδη ανακαινιστεί πλήρως ή χτιστεί. Εχουμε κάνει πολλή δουλειά», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή