Ξεκίνησε στη Γερμανία η πολύκροτη δίκη για την κλοπή της δεκαετίας από το Μουσείο Μποντέ

Ξεκίνησε στη Γερμανία η πολύκροτη δίκη για την κλοπή της δεκαετίας από το Μουσείο Μποντέ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άρχισε στη Γερμανία η δίκη για την κλοπή της δεκαετίας: τέσσερις νεαροί άνδρες κατηγορούνται ότι τον Μάρτιο του 2017 «εξαφάνισαν» από το φημισμένο, καλά φυλασσόμενο μουσείο του Βερολίνου, Μποντέ, το μεγαλύτερο νόμισμα του κόσμου, έχοντας εκπονήσει σχέδιο που θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο. 

Πρόκειται για ένα καναδικό κέρμα από χρυσό 24 καρατίων, διαμέτρου 53 εκατοστών και βάρους 100 κιλών, το αποκαλούμενο και "μεγάλο φύλλο σφενδάμου", που απεικονίζει τη μορφή της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ.  Η γερμανική αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες τεμάχισαν και έλιωσαν το γιγαντιαίο νόμισμα, για να το πουλήσουν ως καθαρό χρυσό.

Οι φερόμενοι ως δράστες είναι δύο αδέλφια ηλικίας 20 και 24 ετών με αραβική καταγωγή, ένας εξάδελφός τους ηλικίας 20 ετών, καθώς και ένας τέταρτος νεαρός, 24 ετών, ο οποίος δεν έχει σχέση με την οικογένεια και εργαζόταν περιστασιακά στο μουσείο ως φύλακας. Εικάζεται ότι εκείνος έδωσε στους άλλους τρεις κατηγορούμενους τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να κινηθούν ανενόχλητοι στο εσωτερικό του κτιρίου και να διαφύγουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. 

Το θεαματικό σενάριο της αρπαγής

Ξεκίνησε στη Γερμανία η πολύκροτη δίκη για την κλοπή της δεκαετίας από το Μουσείο Μποντέ-1

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις τρία άτομα μπήκαν στο κτίριο από ανοιχτό παράθυρο στο βεστιάριο του μουσείου, διέσχισαν πολλούς εκθεσιακούς χώρους μέχρι να φτάσουν στη βιτρίνα που αναζητούσαν, την οποία και θρυμμάτισαν, μετέφεραν το γιγαντιαίο νόμισμα με τροχήλατο καρότσι στο παράθυρο, από εκεί το ανέβασαν με σκάλα στις γραμμές του προαστιακού σιδηροδρόμου και στη συνέχεια το μετέφεραν σε άγνωστη κατεύθυνση.

Έναν πρόσθετο βαθμό δυσκολίας προκαλεί το γεγονός ότι το κτίριο αποτελεί μέρος της περίφημης «Νήσου των Μουσείων» στο κέντρο του Βερολίνου και περιβάλλεται από τα κανάλια του ποταμού Σπρέε.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες μετέφεραν το τεράστιο κέρμα με σχοινιά πάνω από το νερό, μέχρι να βρουν κρησφύγετο.

Οι κατηγορούμενοι είχαν κρατηθεί προσωρινά, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι. Το δικαστήριο έχει προβλέψει τουλάχιστον δώδεκα ημέρες ακροαματικής διαδικασίας και η απόφαση αναμένεται σε λίγους μήνες.

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή