Μάικλ Κοέν: «Ο Ντόναλντ Τραμπ με έβαλε να πω ψέματα»

Μάικλ Κοέν: «Ο Ντόναλντ Τραμπ με έβαλε να πω ψέματα»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σάλο προκαλεί στην Ουάσιγκτον η αποκάλυψη του BuzzFeed, της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποχρέωσε τον προσωπικό του δικηγόρο Μάικλ Κοέν να ψευδορκήσει ενώπιον του Κογκρέσου, κατά παράβαση του αμερικανικού νόμου. Δύο στελέχη του Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεσμεύθηκαν ότι θα ερευνήσουν τις σχετικές πληροφορίες, που φιλοξένησε χθες το σάιτ, σύμφωνα με τις οποίες Τραμπ και Κοέν εκπόνησαν σχέδιο για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στη Ρωσία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016. Οταν όμως ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές, ζήτησε προσωπικά στον Κοέν, ο οποίος ομολόγησε ενώπιον του Κογκρέσου ότι προέβη σε ψευδορκία και συνεργάζεται με τους ανακριτές έκτοτε, να πει ψέματα στους βουλευτές για τις επιχειρήσεις τους.

Το πρακτορείο Reuters δεν είχε μέχρι αργά χθες το βράδυ επιβεβαιώσει κατά πόσον το ρεπορτάζ ήταν αληθές και απέφυγε να υιοθετήσει το περιεχόμενό του. Ερωτηθείς σχετικά ο σημερινός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Κοέν. Σε συνέντευξη που έδωσε εξάλλου στο CNN, δήλωσε ότι το μόνο πρόσωπο το οποίο γνωρίζει ότι δεν συνωμότησε με τη Ρωσία είναι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος. Παρά το γεγονός ότι ο Τζουλιάνι προσπάθησε να ανασκευάσει στη συνέχεια τις δηλώσεις του, αυτές έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ανθρώπους που έχουν εμπλακεί στα δίκτυα της έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ. Πρακτικά, ο Τζουλιάνι είπε σε αυτούς ότι κανένας δεν θα κινητοποιηθεί για να τους σώσει. «Ναι, ασφαλώς!!!», απάντησε ένας πρώην αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ όταν ρωτήθηκε από το Politico για το αν ο Τζουλιάνι προσπαθεί να προστατεύσει τον πρόεδρο, εις βάρος όλων των άλλων που έχουν συνεργαστεί μαζί του.

Η εσωτερική διαμάχη που υπάρχει στην ομάδα του Τραμπ εξυπηρετεί τα σχέδια του Μιούλερ που έχει διευρύνει τις διαστάσεις της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και σε διάφορα πεδία παρασκηνιακής δράσης. Ετσι, ο ειδικός ανακριτής και η ομάδα του έχουν μεταπείσει, προκειμένου να συνεργαστούν, τον πρώην προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ Μάικλ Κοέν, τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ. Οι πισώπλατες μαχαιριές και οι καβγάδες χαρακτήριζαν τον Τραμπ πολλά χρόνια πριν από την είσοδό του στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ για τις δεκαετίες που δρούσε στον μεσιτικό χώρο, αλλά και στην τηλεόραση. Ωστόσο, η συμπεριφορά του αυτή πήρε μία εντελώς νέα διάσταση, καθώς η 20μηνη πλέον έρευνα του Μιούλερ πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο. Οι εξελίξεις μπορούν να επιφέρουν σοβαρές ποινικές συνέπειες κι έτσι ο πρόεδρος και πρώην συνεργάτες του δίνουν συνεντεύξεις Τύπου, προχωρούν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ καταθέτουν και δικαστικά έγγραφα σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τη φήμη τους. «Κανένας δεν βρίσκεται πια στην ίδια ομάδα, όταν έχεις συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Πιέσεις

Οι πιέσεις που υφίσταται ο Κοέν, πάντως, τον ωθούν να αναθεωρήσει την απόφασή του να καταθέσει δημοσίως ενώπιον του Κογκρέσου τον επόμενο μήνα. Ο Λάνι Ντέιβις, δικηγόρος που του δίνει νομικές συμβουλές για τη στρατηγική του, δήλωσε στο MSNBC ότι κάποια σχόλια του προέδρου για τον Κοέν αποτελούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και θα έπρεπε να ερευνηθούν. Την περασμένη εβδομάδα ο Κοέν συμφώνησε να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου στις 7 Φεβρουαρίου, καθώς η υπό Δημοκρατικό έλεγχο Βουλή εγκαινίασε σειρά ερευνών γύρω από τον Τραμπ, τα επιχειρηματικά του συμφέροντα και την κυβέρνησή του. Ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο σε τρία χρόνια κάθειρξη για τον ρόλο του στην καταβολή χρημάτων σε δύο γυναίκες που είχαν σχέσεις με τον Τραμπ προκειμένου να σιωπήσουν, την ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου και την παραβίαση των κανόνων προεκλογικής χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή