Μαθήματα μυστικής διπλωματίας στις σουίτες του Bayerischer Hof

Μαθήματα μυστικής διπλωματίας στις σουίτες του Bayerischer Hof

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Κάθε χρόνο, ηγέτες ισχυρών κρατών συγκεντρώνονται στο Μόναχο για να συζητήσουν τα φλέγοντα γεωπολιτικά ζητήματα. Η σύνοδος, όμως, δεν προσφέρει μόνο ευκαιρία για επίδειξη δύναμης, καθώς αποτελεί πραγματικό εργαστήριο διπλωματίας, με μεγάλες δυνατότητες επαφών, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle.

Περίπου 35 ηγέτες κρατών, 80 υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας και 600 ειδήμονες της πολιτικής ασφαλείας θα συμμετάσχουν φέτος στη σύνοδο. Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής και πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, χαρακτηρίζει τη φετινή σύνοδο «τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη» στα 50 χρόνια ιστορίας του θεσμού.

Τις διακριτικές επαφές και τις μυστικές συζητήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών ευνοεί και η αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου Bayerischer Hof, τόπος διεξαγωγής της συνόδου.

Τα παχιά χαλιά επιτρέπουν στους παρισταμένους να κινούνται αθόρυβα στους διαδρόμους, ενώ οι αμέτρητες σκάλες, οι εσοχές και οι δαιδαλώδεις διάδρομοι προσφέρουν τη δυνατότητα διακριτικών συναντήσεων σε δωμάτια και σουίτες, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα δημοσιογράφων και άλλων ανεπιθύμητων παρατηρητών. Η οργανωτική επιτροπή έχει κρατήσει έτσι 100 δωμάτια του ξενοδοχείου για εμπιστευτικές συναντήσεις.

«Η σύνοδος του Μονάχου είναι ένας θεσμός, ο οποίος επιτρέπει την έκφραση νέων ιδεών, τη σύναψη απροσδόκητων συμμαχιών και την προετοιμασία ειρηνευτικών διαδικασιών. Το πρόγραμμα της συνόδου δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου», λέει ο κ. Ισινγκερ.

Οι πολυάριθμες κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών είναι εξίσου σημαντικές με τις δημόσιες πολιτικές δηλώσεις που εκφέρονται στην εντυπωσιακή αίθουσα χορού του ξενοδοχείου.

Ο κ. Ισινγκερ μνημονεύει τις συνομιλίες για τη συνθήκη «Νέα START», για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Η συμφωνία αυτή κατέστη δυνατή χάρη σε κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες στα παρασκήνια της συνόδου του 2009. Δύο χρόνια αργότερα, η τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ άνοιξαν τον δρόμο για την υπογραφή της συνθήκης, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Μονάχου.

Οι καλαίσθητες πολυτελείς αίθουσες του ξενοδοχείου, τόσο ταιριαστές στην ατμόσφαιρα μυστικής διπλωματίας του Bayerischer Hof, δεν αποτελούν πια το επίκεντρο των διπλωματικών εξελίξεων. Το προνόμιο αυτό έχει μετακυλήσει πλέον στα μηνύματα Twitter του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Για τους πολιτικούς «παλαιάς κοπής», όμως, όπως είναι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, οι διά ζώσης κατ’ ιδίαν συνομιλίες με φίλους και εχθρούς δεν έχουν χάσει τίποτε από τη σημασία τους. «Ο κόσμος μας δεν ορίζεται πια από δύο πόλους ισχύος. Οι νέες προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, καθιστούν επιτακτική την τολμηρή και ευρηματική διπλωματία», είπε η κ. Μέρκελ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή