Πιέσεις λόγω ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις λόγω ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεκόπη η άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εξαιτίας φόβων για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές αυτοκινήτων ύστερα από πληροφορίες που θέλουν το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να κάνει σχετική σύσταση στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει περιθώριο 90 ημερών για να αποφασίσει επί του θέματος, σε μια περίοδο όπου η Ουάσιγκτον ασκεί ευρύτερη πολιτική προστατευτισμού εις βάρος των εμπορικών εταίρων της. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε χθες πως η Ε.Ε. ελπίζει σε βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά θα αντιδράσει άμεσα εάν η Ουάσιγκτον φορολογήσει τελικά τις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διατηρήθηκε στο υψηλό τετράμηνου, κλείνοντας με άνοδο 0,23%. Ομως, ο γερμανικός δείκτης Dax και ο βρετανικός FTSE-100 υποχώρησαν κατά 0,01% και 0,24%, αντιστοίχως.

Στη Φρανκφούρτη αισθητές ήταν οι απώλειες στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών με τις μετοχές των Volkswagen και Daimler να σημειώνουν πτώση 1,15% και 0,4%, αντιστοίχως. Νωρίτερα, οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κατέγραφαν ισχυρά κέρδη λόγω της αισιοδοξίας για θετική έκβαση των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Η Wall Street έμεινε χθες κλειστή λόγω αργίας.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έπεσαν στο 2,76%, υποχωρώντας στο χαμηλό δεκαπενθημέρου. Oι επενδυτές προσδοκούν μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύστερα από σχετικές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων οδηγήθηκαν στο 1,54%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015, ενώ αυτές των αντίστοιχων ισπανικών κινήθηκαν στο 1,234%. Το ευρώ ανέκαμψε χθες κατά 0,3% από το χαμηλό τριμήνου που σημειώθηκε την Παρασκευή και διαμορφώθηκε στο 1,1334 δολάριο. Ωστόσο, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα παραμένει στο χαμηλό τριμήνου.

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, η τιμή του αργού αναρριχήθηκε χθες επί πέμπτη συναπτή συνεδρίαση και κινήθηκε στα 55,94 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 25% από τις αρχές του έτους.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent έφθασε χθες τα 66,83 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο μέσα στο 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή