ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε σήμερα το εβραϊκό κοιμητήριο του Κατσενέμ - ένα χωριό 800 κατοίκων, στην Αλσατία - όπου νωρίς το πρωί βεβηλώθηκαν 80 τάφοι, σε άλλη μία αντισημιτική επίθεση.

«Σήμερα Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, περίπου 80 τάφοι του ισραηλιτικού κοιμητηρίου του Κατσενέμ βρέθηκαν βεβηλωμένοι», καθώς είχαν σχηματισθεί πάνω τους με σπρέι αγκυλωτοί σταυροί, ανακοίνωσε η νομαρχία του Κάτω Ρήνου ενώ η εισαγγελία του Στρασβούργου ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για το γεγονός.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, οι τάφοι του κοιμητηρίου, που βρίσκεται από το 1795 στο Κατσενέμ, βεβηλώθηκαν με αγκυλωτούς σταυρούς που ζωγραφίσθηκαν με μπλε και κίτρινο σπρέι. Ένας τάφος φέρει επίσης την επιγραφή «Elsassisches Schwarzen Wolfe» (Αλσατικοί μαύροι λύκοι), πιθανή αναφορά σε μια αυτονομιστική οργάνωση που δρούσε στη δεκαετία του 1970.

Αγκυλωτοί σταυροί ζωγραφίσθηκαν με σπρέι και στην πόρτα ενός σπιτιού κοντά στο κοιμητήριο, καθώς και στον τοίχο του περιβόλου. Η πρόσβαση στο κοιμητήριο αποκλείσθηκε γρήγορα από τη χωροφυλακή, που κρατούσε σε απόσταση τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους και τους εικονολήπτες.

«Ογδόντα τάφοι βεβηλώθηκαν στο Κατσενέμ. Αγανάκτηση και αηδία. Αυτές οι αποκρουστικές πράξεις είναι ύβρις στη μνήμη της χώρας μας. Στις αξίες που σφυρηλάτησαν την ψυχή του λαού μας. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μην παραμείνουν ατιμώρητες», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Ο νομάρχης του Κάτω Ρήνου Ζαν-Λικ Μαρξ καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αυτή τη βδελυρή αντισημιτική πράξη και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς την εβραϊκή κοινότητα, η οποία έγινε άλλη μια φορά στόχος».

«Ο αντισημιτισμός πλήττει τις αξίες της Δημοκρατίας που συμμερίζονται όλοι οι Γάλλοι. Καμιά βία, καμιά εκδήλωση μίσους ή μισαλλοδοξίας δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο το να ζούμε μαζί», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ