ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Στουρνάρας: Βάναυση θεσμική εκτροπή

Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για ένα ιστορικά πρωτοφανές γεγονός σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σε σχέση με την «υπόθεση Πολάκη» και τη μεταξύ τους συνομιλία που δημοσιοποιήθηκε. Ο κ. Στουρνάρας σε εκτενή δήλωσή του, αφού σημειώνει αρχικά πως «στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης», προσθέτει πως η «πρωτοφανής χθεσινή (προχθεσινή) ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες». Συνεχίζοντας τη δήλωσή του ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για ένα «ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα» γεγονός που είναι η παρέμβαση υπουργού μιας κυβέρνησης, «αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον».

Ο κ. Στουρνάρας προσθέτει πως «πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος», καταλήγει.

Το θέμα της αντιπαράθεσης Στουρνάρα - Πολάκη σχολίασε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την εκ της Συνθήκης υποχρέωση όλων για σεβασμό της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών και των κεντρικών τραπεζιτών», ανέφερε και παρέπεμψε για περισσότερες απαντήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «η οποία είναι πιο αρμόδια για να τοποθετηθεί επί του περιστατικού», όπως είπε ο ίδιος. Στη Φρανκφούρτη παρακολουθούν με προσοχή τα γεγονότα που εξελίσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αθήνα και αναμένεται το θέμα να συζητηθεί σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο εφόσον το θέσει ο κ. Στουρνάρας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ