Επιφυλακτική η Fed

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τάχθηκαν υπέρ της ανακοίνωσης για την καθυστέρηση, ακόμη και το «πάγωμα», της διαδικασίας για τη συρρίκνωση των ισολογισμών της μέσα στο 2019, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 29 με 30 Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν αβεβαιότητα για το εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια μέσα στο 2019, θεωρώντας πως είναι μικρός ο κίνδυνος για την οικονομία εάν μείνουν αμετάβλητα.

Μέχρι πρότινος, η αναδίπλωση των ισολογισμών της Fed –που διογκώθηκαν στα 4 τρισ. δολάρια με στόχο τη στήριξη της οικονομίας μετά την κρίση του 2008– θεωρούνταν μια αυτόματη διαδικασία. Τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πως η παρούσα κατάσταση απαιτεί «υπομονή» ως προς την αύξηση των επιτοκίων. Με τα τελευταία δεδομένα προβλέπεται πως η Fed μάλλον δεν θα προχωρήσει σε κάποια αύξηση επιτοκίων εντός του 2019, αναστέλλοντας ουσιαστικά μια τριετή στρατηγική για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που ίσχυαν μετά την κρίση του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή