Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)

6' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα Οσκαρ – αυτό του Α' Γυναικείου Ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν –  απέσπασε η ταινία «η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, που επρόκειτο για την πρώτη ταινία Ελληνα σκηνοθέτη με δέκα υποψηφιότητες στη μεγάλη βραδιά των φετινών Οσκαρ. 

Η αναγνώριση της συγκλονιστικής ερμηνείας της Ολίβια Κόλμαν ως Βασίλισσα Αννα συγκίνησε κοινό και συντελεστές της ταινίας, ενώ μετά την ανακοίνωση του βραβείου ο Ελληνας σκηνοθέτης σηκώθηκε από τη θέση του και φίλησε τη Βρετανίδα ηθοποιό. 

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-1

Με δάκρυα στα μάτια η Ολίβια Κόλμαν ευχαρίστησε τους συμπρωταγωνίστριές της και τον «καλύτερο σκηνοθέτη με την καλύτερη ταινία», όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία της, ενώ αποκάλεσε «είδωλό της» την Γκλεν Γκλούζ, που ήταν το απόλυτο φαβορί για την ίδια κατηγορία. 

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-2

Εμφανώς συγκινημένος ο Ελληνας σκηνοθέτης, Γιώργος Λάνθιμος την ώρα που η Ολίβια Κόλμαν λαμβάνει το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την «Ευνοούμενη» και τον αποκαλεί «καλύτερο σκηνοθέτη». 

«Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανένα, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Έμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Γκλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, τα παιδιά της που παρακολουθούν την τελετή από το σπίτι, και τον σύζυγό της, τον καλύτερό της φίλο εδώ και 20 χρόνια όπως είπε.

Η συγκινητική ομιλία της Ολίβια Κόλμαν.

Εκτός από την Γκλεν Κλόουζ για το «Η Σύζυγος» συνυποψήφιές της στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Mελίσα ΜακΚάρθι για το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;», η Γαλίτζα Απαρίθιο για το «Ρόμα» και η Lady Gaga για το «Ενα Αστέρι Γεννιέται».

Αναμφισβήτητα μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν για την ταινία «Ρόμα» του Μεξικανού σκηνοθέτη που απέσπασε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας με τον Κουαρόν να είναι ο πρώτος δημιουργός που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο με μια ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση ταινία.

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-3

«Ποτέ δεν θα βαρεθώ να βρίσκομαι εδώ!», είπε ο Αλφόνσο Κουαρόν, ο οποίος είχε κερδίσει και το 2014 το Οσκαρ Σκηνοθεσίας για το «Gravity», ενώ ευχαρίστησε τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό και την οικογένειά του. Ο περσινός νικητής του Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ήταν εκείνος που απένειμε το βραβείο στον Κουαρόν.

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-4

Εκτός από το Οσκαρ Σκηνοθεσίας το «Ρόμα» απέσπασε ακόμη δύο Οσκαρ, αυτό της Καλύτερης Φωτογραφίας και της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

Ως Καλύτερη Ταινία της οσκαρικής βραδιάς αναδείχθηκε το «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι, το οποίο βασίζεται πραγματική ιστορία και έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών. 

Ακόμη, οι Νικ Βαλελόνγκα, Μπράιαν Κάρι και Πίτερ Φαρέλι κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. 

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-5

O Πίτερ Φαρέλι με το χρυσό αγαλματίδιο ανά χείρας. 

Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Φαρέλι μίλησε για το νόημα της αγάπης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της ταινίας Βίγκο Μόρτενσεν. Ευχαρίστησε δε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την Οκτάβια Σπένσερ, και όσους ενεπλάκησαν στην ταινία. Το βραβείο απένειμε στον Φαρέλι η Τζούλια Ρόμπερτς.

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-6

Για την ερμηνεία του ως βιρτουόζος Ντον Σέρλι, του Αφροαμερικανού πιανίστα της τζαζ ο οποίος, σε πείσμα των φυλετικών διακρίσεων της δεκαετίας του '60, αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια ριψοκίνδυνη μουσική περιοδεία σε μερικές από τις πιο πολιτείες του αμερικανικού Νότου όπου ο ρατσισμός είναι πιο κραταιός, ο Μαχέρσαλα Αλί απέσπασε το Οσκαρ Β' Ανρδρικού Ρόλου, αφήνοντας πίσω τους συνυποψηφίους του στην κατηγορία. 

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-7

Το βραβείο στον Μαχέρσαλα Αλί παρέδωσε ο Ντάνιελ Γκρέγκ.

Η «μεταμόρφωση» του Ράμι Μάλεκ ως τον θρυλικό frontman των Queen, τον Φρέντι Μέρκιουρι, στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ, χάρισε στον Αμερικανό ηθοποιό το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-8

«Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με φέρατε εδώ, όλους όσοι με βοηθήσατε, στοιχηματίσατε πάνω μου, κι ας μην ήμουν η πιο προφανής επιλογή. Είμαι γιος μεταναστών από την Αίγυπτο, Αμερικανός πρώτης γενιάς κι η ιστορία μου γράφεται τώρα (…). Είμαι ευγνώμων σε όποιον πίστεψε σε μένα, θα κρατήσω αυτή τη στιγμή σαν θησαυρό» είπε ο Μάλεκ, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Queen και τους συντελεστές της ταινίας – πλην του σκηνοθέτη της, του Μπράιαν Σίγνκερ, που απολύθηκε μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που ήρθαν στο φως.

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-9

Η βράβευση του κάνει τον 38χρονο Μάλεκ έναν από τους νεότερους νικητές στη συγκεκριμένη κατηγορία, αφήνοντας πίσω τους συνυποψηφίους του Κρίστιαν Μπέιλ («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»), Μπράντλεϊ Κούπερ («Ένα Αστέρι Γεννιέται»), Γουίλεμ Νταφόε («Στην Πύλη της Αιωνιότητας») και Βίγκο Μόρτενσεν («Πράσινο Βιβλίο»).

Το «Bohemian Rapsody» απέσπασε το Οσκαρ Μοντάζ για τον Τζον Οτμαν αλλά και Καλύτερο Μίξης Ηχου και Καλύτερης Ηχητικής Επιμέλειας

Οι Tσάρλι Βάχτελ, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτζ, Κέβιν Γουίλμοτ και Σπάικ Λι κέρδισαν το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το «BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση», που αφηγείται την πραγματική ιστορία του πρώτου Αφροαμερικανού αστυνομικού που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν τη δεκαετία του '70, του Ρον Στάλγουορθ.

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-10

Αυτό είναι το πρώτο διαγωνιστικό Όσκαρ το οποίο κερδίζει σε ολόκληρη την καριέρα του ο Σπάικ Λι.

«Ας κάνουμε τη σωστή επιλογή, αγάπη εναντίον μίσους, ας κάνουμε το σωστό» είπε ο Σπάικ Λι στον φορτισμένο ευχαριστήριο λόγο του αναφερόμενος στους Αφροαμερικανούς προγόνους του που οικοδόμησαν τη χώρα του υπομένοντας τη σκλαβιά και τη φτώχεια.

Οι Lady Gaga, Μαρκ Ρόνσον, Άντονι Ροσομάντι και Άντριου Γουάιατ κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «Shallow» που ακούγεται στην ταινία «Ένα Αστέρι Γεννιέται».

«Έχω δουλέψει πολύ σκληρά σε όλη μου τη ζωή. Δεν είναι μόνο η νίκη, αλλά το όνειρο, το να μην τα παρατάς, το να σηκώνεσαι όρθιος, όσες φορές κι αν σε απορρίψουν. Μην το βάζετε κάτω αν έχετε ένα όνειρο, αν έχετε πάθος δουλέψτε σκληρά», είπε συγκινημένη η Λέιντι Γκάγκα, η οποία ευχαρίστησε την Ακαδημία, τους συνεργάτες και την οικογένεια της.

Αυτό είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ για τη Lady Gaga με την διπλή υποψηφιότητα φέτος (τραγουδιού και Α΄ Γυναικείου Ρόλου), για την ερμηνεία της ως προστατευόμενη και ερωμένη ενός αυτοκαταστροφικού ροκ σταρ, που ξεπερνά τον μέντορα της.

Κορυφαία στιγμής της βραδιάς ήταν όταν η Lady Gaga ερμήνευσε το «Shallow» ζωντανά, στη σκηνή του Dolby Theatre μαζί με τον Μπράντλεϊ Κούπερ – με το κοινό να τους αποθεώνει.

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-11

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-12

Το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους έλαβε το «Skin». 

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-13

Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης Γκι Νατίβ, ο οποίος στον ευχαριστήριο λόγο του είπε: «Οι παππούδες μου είναι επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Τη θρησκοληψία που έζησαν στο Ολοκαύτωμα, τη βλέπουμε παντού και σήμερα, στην Αμερική, στην Ευρώπη. Αυτή η ταινία είναι για … να διδάξετε στα παιδιά σας έναν καλύτερο τρόπο». 

Το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής απονεμήθηκε στον Λούντβιγκ Γκόρανσον, για το soundtrack του «Black Panther, ενώ η ταινία απέσπασε επίσης Οσκαρ Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής και Καλύτερων Κοστουμιών. 

Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-14
Βραδιά οσκαρικών εκπλήξεων – Ενα Οσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτογραφίες – βίντεο)-15

Διαβάστε σχετικά: 

 Η βραδιά που το Χόλιγουντ «άκουσε» το κοινό του

– Οι 15 φωτογραφίες που «στιγμάτισαν» την 91η τελετή απονομής των Οσκαρ

–  Το Live Blogging του «kathimerini.gr» για την τελετή απονομής των Οσκαρ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή