H «λήξη του πολέμου» και οι συνέπειές της στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ-Κιμ

H «λήξη του πολέμου» και οι συνέπειές της στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ-Κιμ

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ – Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ουν, να συμφωνήσουν σε μία κοινή πολιτική ανακοίνωση για τηn επίσημη λήξη του Πολέμου της Κορέας στην συνάντηση τους στο Ανόι του Βιετνάμ.

«Η πιθανότητα υπάρχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρόεδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, αναφερόμενος στα πιθανά αποτελέσματα της συνάντησης Τραμπ-Κιμ, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε τι μορφή θα έρθει η ανακήρυξη της λήξης του πολέμου, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε μία τέτοια ανακοίνωση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη προέδρου.

Ο Μουν έχει υποστηρίξει σθεναρά την ανακήρυξη της λήξης του πολέμου, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ και παροτρυνθεί η αποπυρηνικοποίηση του Βορρά. Η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ βρίσκονται τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1953 και την ανακωχή του πολέμου της Κορέας. ΟΙ ΗΠΑ, μάλιστα, κρατούν ακόμα 28.500 στρατιώτες στην Νότια Κορέα, ώστε να αποτραπεί η αναζωπύρωση του.

Μέχρι τώρα, οι Νοτιοκορεάτες, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις συζητήσεις των δύο ηγετών, ήταν σκεπτικοί μπροστά στο ενδεχόμενο μίας συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Χανόι. Τα σχόλια του εκπροσώπου της Νοτιοκορεάτικης κυβέρνησης αναδεικνύουν ότι το σενάριο ανακήρυξης θα συζητηθεί σοβαρά, καθώς ο Τραμπ πιέζει τον Κιμ να λάβει τα απαραίτητα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση.

H «λήξη του πολέμου» και οι συνέπειές της στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ-Κιμ-1

O πρόεδρος Τραμπ αναχωρεί για το Ανόι. (Doug Mills/The New York Times)

Τη στιγμή που ο Κιμ έφτανε με τρένο στο Βιετνάμ την Τρίτη, οι αμερικανικές και βορειοκορεάτικες διαπραγματευτικές ομάδες προσπαθούσαν ήδη να καθορίσουν την ατζέντα και τις λεπτομέρειες της συνάντησης, συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων βημάτων που θα ακολουθήσει η Πιονγιάνγκ για την αποπυρηνικοποίηση. Ο Κιμ έχει προσφερθεί να κλείσει την πυρηνική εγκατάσταση της στην Γιονγκμπιόν, με την προϋπόθεση ότι και οι ΗΠΑ θα  λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη συμφώνησαν στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και σε μία κοινή προσπάθεια για ειρήνη και «αποπυρηνικοποίηση στην χερσόνησο της Κορέας», χωρίς όμως να ανακοινώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Οι συζητήσεις έχουν καθυστερήσει γιατί η Βόρεια Κορέα επιμένει ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να «χαλαρώσουν» τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει. Η Ουάσινγκτον είναι επιφυλακτική, καθώς οι κυρώσεις αποτελούν το δυνατότερο διαπραγματευτικό της χαρτί. Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να «χαλαρώσουν» τις σκληρές κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της χώρας. Πρόσθεσε όμως, ότι οι ΗΠΑ ίσως χαλαρώσουν τους περιορισμούς σε άλλους τομείς.

«Ο πυρήνας των οικονομικών κυρώσεων, αυτές δηλαδή που αποτρέπουν τις υπόλοιπες χώρες από το να έχουν εμπορικές σχέσεις και να δημιουργούν πλούτο από την Βόρεια Κορέα θα παραμείνει ως έχει», δήλωσε ο Πομπέο στο CNN. «Εχουμε πει ότι όταν ολοκληρωθεί και ελεγχθεί η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης, τότε θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για άρση των κυρώσεων», πρόσθεσε.

Η διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ προσπαθεί να δώσει μη-οικονομικής φύσεως κίνητρα στην Βόρεια Κορέα, ώστε να πειστεί να συμφωνήσει στην ανακήρυξη του τέλους του πολέμου της Κορέας ή έστω την δημιουργία γραφείων στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσινγκτον, ώστε να «επανασυνδεθούν» οι δύο χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες Νοτιοκορεάτη αξιωματούχου που γνωρίζει την υπόθεση.

H «λήξη του πολέμου» και οι συνέπειές της στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ-Κιμ-2

Η θερμή υποδοχή του Κιμ Γιονγκ Ουν και μελών της αποστολής του στον σιδηροδρομικό σταθμό Ντανγκ. (EPA/STRINGER)

Βέβαια, δεν έχει ξεκαθαρίσει ο αν το τέλος του πολέμου θα πείσει την Βόρεια Κορέα να δεσμευθεί ότι θα λάβει τα μέτρα που απαιτεί η Ουάσινγκτον, όπως μεταφέρουν Νοτιοκορεάτες αναλυτές και αξιωματούχοι, οι οποίοι πιστεύουν  ότι η Βόρεια Κορέα θα προσαρμόσει τις κινήσεις της σε αυτές του Τραμπ σχετικά με την άρση των κυρώσεων.

Αμερικάνοι και Νοτιοκορεάτες αναλυτές έχουν εκφράσει τους φόβους σχετικά με την ανακήρυξη της λήξης του πολέμου. Συγκεκριμένα, φοβούνται ότι με το τέλος του πολέμου, ο Κιμ θα απαιτήσει την απόσυρση των 28.500 Αμερικανών στρατιωτών από την Νότια Κορέα.

Αλλά οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μία ανακοίνωση θα ήταν απλά μία «πολιτική δήλωση», η οποία θα έδινε στους Νοτιοκορεάτες κάποια «άνεση κινήσεων». Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι έχει αναγκαστεί να αναπτύξει πυρηνικά για να αντιμετωπίσει την «εχθρική στάση» των ΗΠΑ και ότι θα τα κρατήσει μέχρι να νιώσει ασφαλής από την αμερικανική επιθετικότητα.

Η Σεούλ ήλπιζε ότι η ανακήρυξη του τέλους του πολέμου της Κορέας θα γινόταν με την παρουσία του Μουν ή ακόμα και του Κινέζου προέδρου Τζινπίνγκ. Η Κίνα είχε πολεμήσει με την Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Νοτιοκορεατών.

«Αν η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ, που είναι οι μόνες δύο χώρες που τυπικά είναι ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, συμφωνήσουν, τότε και οι τέσσερις χώρες που συμμετείχαν θα έχουν ανακηρύξει το τέλους του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νοτιοκορεατικής κυβέρνησης.

Πρόσθεσε όμως: «ότι η ανακήρυξη του τέλους του πολέμου είναι διαφορετικό από μία συνθήκη ειρήνης. Μία συνθήκη ειρήνης θα μπορούσε να υπογραφεί μόνο στα τελευταία στάδια της αποπυρηνικοποίησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή