50 χρόνια TAG HEUER Monaco

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1969, η Heuer παρουσίασε το Monaco, ένα ρολόι που στην αρχή τουλάχιστον ξάφνιασε και δίχασε τον κόσμο της ελβετικής ωρολογοποιίας. Γιατί; Ήταν ένα ρολόι τετράγωνο, με μπλε μεταλλικό καντράν, γαλάζιους και κόκκινους δείκτες και επιπλέον είχε την κορόνα στα αριστερά! Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε σε δύο ταυτόχρονες συνεντεύξεις τύπου στη Γενεύη και στη Νέα Υόρκη, στις 3 Μαρτίου του 1969, οι πρώτες εντυπώσεις δεν ήταν και τόσο θετικές… Παρά την αρχική δυσπιστία του κοινού όμως κατάφερε να γίνει διάσημο για τον avant-garde σχεδιασμό του και την πρωτοποριακή του τεχνολογία. Βοήθησε πολύ βεβαίως και το γεγονός ότι φιγουράρισε και στο καρπό ενός χολιγουντιανού αστέρα, του «Βασιλιά του cool» Steve McQueen στην ταινία Le Mans. Μισό αιώνα αργότερα, η TAG Heuer γιορτάζει το εμβληματικό αυτό μοντέλο με νέες συλλεκτικές εκδόσεις του θρυλικού πρωτότυπου, με εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο και με το βιβλίο «Paradoxical Superstar» που είναι αφιερωμένο στο Monaco. Όλα αυτά θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τους επόμενους μήνες. Προς το παρόν αξίζει να αναφερθούμε σε κάποια ορόσημα στην ιστορία του Monaco.

1969 Η γέννηση

50 χρόνια TAG HEUER Monaco-1

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό προϊόν, κάτι εντελώς avant-garde», αναφέρει στα απομνημονεύματά του ο επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας, Jack Heuer. «Όταν είδαμε την τετράγωνη κάσα, αμέσως καταλάβαμε ότι θα ήταν κάτι ιδιαίτερο. Μέχρι τότε, τετράγωνες κάσες είχαν μόνο τα βραδινά, επίσημα μοντέλα, γιατί ήταν αδύνατον να τις φτιάξουμε στεγανές στο νερό. Όμως εμείς τα καταφέραμε και προχωρήσαμε με αυτό το αντισυμβατικό σχέδιο για ένα σπορ ρολόι με χρονογράφο».

50 χρόνια TAG HEUER Monaco-2

Ο τολμηρός σχεδιασμός του Monaco το έκανε άμεσα αναγνωρίσιμο και ήταν το τέλειο συμπλήρωμα στην προηγμένη τεχνολογία που παρουσίασε το 1969 η εταιρεία: την πρώτη αδιάβροχη τετράγωνη κάσα και τον πρώτο αυτόματο μηχανισμό χρονογράφου, τον περίφημο Calibre 11 που ήταν το αποτέλεσμα της τριετούς συνεργασίας ανάμεσα στην Heuer, την Breitling και την Hamilton. Ο τότε CEO της εταιρείας, Jack Heuer, θεωρούσε ότι το καλύτερο πεδίο μάρκετινγκ για τα ρολόγια του ήταν ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Γι’ αυτό και το Monaco πήρε το όνομά του από το ομώνυμο Grand Prix της Formula 1. Η TAG Heuer διατηρεί ακόμη και σήμερα στενές σχέσεις με το Automobile Club de Monaco.

1971 Στον καρπό του «Βασιλιά του Cool»

50 χρόνια TAG HEUER Monaco-3

Το 1971 γράφτηκε η πιο καίρια ίσως στιγμή στην ιστορία του Monaco. Από μία καθαρά τυχαία συγκυρία, το ρολόι βρέθηκε στον καρπό του Steve McQueen, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στην ταινία Le Mans. Η παραγωγή είχε στη διάθεσή της αρκετά ρολόγια, αλλά καθώς η Heuer είχε στείλει όχι ένα αλλά τρία Monaco, επελέγη αυτό.

50 χρόνια TAG HEUER Monaco-4

Μάλιστα ο χολιγουντιανός σταρ επέλεξε να φοράει στον ρόλο του τη φόρμα του διάσημου Ελβετού ως οδηγού αγώνων Jo Siffert, ο οποίος τον καθοδηγούσε στην ταινία. Ο Siffert είχε ως χορηγό την εταιρεία Heuer και έτσι η φόρμα του έφερε το λογότυπό της.

1979 Ο άρχοντας του σκότους

50 χρόνια TAG HEUER Monaco-5

Λίγα χρόνια μετά την ώθηση που έδωσε στο Monaco η εμφάνισή του στην ταινία Le Mans, το ρολόι ανασχεδιάστηκε και ντύθηκε στα μαύρα, όπως πρόσταζε η μόδα εκείνη την εποχή. Το μοντέλο εκείνο με κάσα επιστρωμένη με μαύρο PVD, μαύρο καντράν και εντυπωσιακούς πορτοκαλί δείκτες χρονογράφου έμεινε στην ιστορία ως «The Dark Lord» και είναι ακόμη και σήμερα αγαπημένων των συλλεκτών. Υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκαν μόλις 100-200 κομμάτια, γεγονός που το καθιστά ως ένα από τα πλέον περιζήτητα vintage μοντέλα της Heuer.

1998 Η επιστροφή στο παρελθόν

50 χρόνια TAG HEUER Monaco-6

Το πρώτο κεφάλαιο στην ιστορία του Monaco ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 1998 η εταιρεία, που από το 1985 είχε αγοραστεί από την TAG Group (Techniques d'Avant-Garde) και ονομαζόταν πλέον TAG Heuer, παρουσίασε το «Re-edition» Monaco, μία ανανεωμένη εκδοχή του πρωτότυπου Monaco, πιο «βατή» με απλό μαύρο καντράν και κορόνα στα δεξιά. Αυτή τη φορά, η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης.

2004 Avant-garde τεχνολογίες

50 χρόνια TAG HEUER Monaco-7

Το 2004, η TAG Heuer παρουσίασε ένα εκπληκτικό concept watch, το Monaco V4, με έναν εντελώς avant-garde μηχανισμό. Το όνομά του ήταν εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική των τετρακύλινδρων κινητήρων των αυτοκινήτων και διέθετε τέσσερα βαρέλια και ένα σύστημα μετάδοσης με ιμάντες! Το ρολόι κυκλοφόρησε τελικά στην αγορά το 2009 σε συλλεκτική έκδοση 150 κομματιών από πλατίνα, με αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυση της μάρκας. Στα χρόνια που ακολούθησαν το Monaco κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδόσεις, πάντα με πρωτοποριακά στοιχεία υψηλής ωρολογοποιίας, που το έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλές στους λάτρεις των ρολογιών.

50 χρόνια TAG HEUER Monaco-8

Ένα από τα πιο επαναστατικά ήταν το Monaco V4 Titanium & Silicon Nitride που κυκλοφόρησε το 2011.

2018 H νέα εποχή

50 χρόνια TAG HEUER Monaco-9

Σήμερα το Monaco αποτελεί ένα από τα εμβληματικά μοντέλα στη συλλογή της TAG Heuer και διατίθεται σε διάφορες εκδοχές, από απλά αυτόματα με τρεις δείκτες μέχρι χρονογράφους και μοντέλα σε μικρότερη διάσταση για γυναικείους καρπούς. Η πιο πρόσφατη εκδοχή του που συζητήθηκε πολύ το 2018 ήταν η έκδοση του Monaco Bamford, σε συνεργασία με την Bamford Watch Department (BWD), μία εταιρεία που ειδικεύεται στην εξατομίκευση ρολογιών. Με μαύρη κάσα από άνθρακα και καντράν με λεπτομέρειες σε ανοιχτό γαλάζιο, το συγκεκριμένο μοντέλο άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Monaco.

Το βιβλίο

To «Paradoxical Superstar» καταγράφει την ιστορία και τις κορυφαίες τεχνολογικές στιγμές του Monaco, μέσα από ιστορικά αρχεία, ανέκδοτες φωτογραφίες και σχέδια μηχανισμών. Ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος Nicholas Foulkes έγραψε ένα κεφάλαιο για τα 50 χρόνια της ιστορίας του. Ο συγγραφέας και ειδικός της ωρολογοποιίας Gisbert Brunner έγραψε ένα κεφάλαιο για τις τεχνολογικές του καινοτομίες και για το ρόλο που διαδραμάτισαν στην επιτυχία του. Ο Αμερικανός συγγραφέας Michael Clerizo εξιστορεί τη σχέση του ρολογιού με τον Steve McQueen, ενώ τον πρόλογο του βιβλίου υπογράφει ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Monaco. Το «Paradoxical Superstar» θα είναι διαθέσιμο στις μπουτίκ TAG Heuer και στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας από το Μάιο του 2019.

Περισσότερες πληροφορίες για την TAG Heuer εδώ.

Σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή