ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σημίτης και η συνεργασία με τον Γλαύκο Κληρίδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην Κύπρο βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να λάβει μέρος, σήμερα, σε εκδήλωση που οργανώνει το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης και πραγματοποιείται στη μνήμη του πρώην προέδρου της Κύπρου, όπου η προεδρία του (1993-2003) συνέπεσε με την πρωθυπουργία του κ. Σημίτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην «εξαίρετη συνεργασία» που είχε στα χρόνια της διακυβέρνησής του, σημειώνοντας πως καθόρισαν μια «σοφή κατανομή ρόλων με απουσία τριβών που έφερε αποτελέσματα – την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.». Παράλληλα αναμένεται να επισημάνει πως «παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές μας καταβολές, στα δύο εθνικά θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε –την ευρωπαϊκή ένταξη της Κύπρου και το Κυπριακό– επειδή διαπνεόμασταν από την ίδια πολιτική φιλοσοφία, φέραμε αποτελέσματα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Διότι οι Ευρωπαίοι ήταν εξαιρετικά απρόθυμοι να εντάξουν μια διαιρεμένη Κύπρο στην Ε.Ε. και η Αγκυρα απειλούσε με αντίδραση άνευ ορίων». Μνεία αναμένεται να γίνει και στον καταλυτικό ρόλο του Γιάννου Κρανιδιώτη στη λήψη της πολιτικής απόφασης, και τη σημαντική συμβολή των Γιώργου Βασιλείου, Γιαννάκη Κασουλίδη, Χρήστου Στυλιανίδη και Μιχάλη Παπαπέτρου στις «καθημερινές μάχες που δίνονταν».

Ο Κ. Σημίτης θα τονίσει πως η Κύπρος πέτυχε τον στόχο της ένταξης «χάρη στις πολιτικές αρετές και την έμπειρη ηγεσία του Γλαύκου Κληρίδη». Αναφερόμενος τέλος στο Κυπριακό, ο Κ. Σημίτης θα επισημάνει πως «το Κυπριακό δεν θα παραμείνει εσαεί άλυτο και η λύση πρέπει να δοθεί με την ενεργητική συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων, κόντρα στα τετελεσμένα που δημιουργεί ο χρόνος».

Στο σημείο αυτό ανατρέχοντας στην προσωπική του εμπειρία αναμένεται να υπογραμμίσει πως «στον ευρωπαϊκό χώρο, η αξιοπιστία είναι αυτή που μετρά πρωτίστως, αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση», καταλήγοντας πως «η δικαίωση του Κληρίδη θα έρθει όταν το όραμά του για μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο πραγματοποιηθεί».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ