Ισπανία: Να κυβερνήσει μόνος θέλει ο Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανία: Να κυβερνήσει μόνος θέλει ο Πέδρο Σάντσεθ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακρύς και αβέβαιος προβλέπεται ο δρόμος μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία ύστερα από τις γενικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, που κέρδισε τις εκλογές χωρίς να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εννοεί να σχηματίσει κυβέρνηση Σοσιαλιστών και ανεξαρτήτων, κάτι που δεν χαροποιεί καθόλου τους πιθανούς συμμάχους του.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Pais, ο Σάντσεθ προτείνει προγραμματική συμφωνία στο αριστερό κόμμα Podemos, τον πιθανότερο κυβερνητικό του σύμμαχο, αλλά όχι και υπουργεία. Από το βράδυ της Κυριακής, ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε εκφράσει τη βούλησή του για «σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας», εξαρτώντας την υποστήριξή του από τη συμμετοχή του στη νομή της εξουσίας.

Ηδη ο Σάντσεθ κάλεσε τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων (μετά το PSOE) πολιτικών σχηματισμών, δηλαδή τον Πάμπο Κασάδο από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), τον Αλμπερτ Ριβέρα από τους κεντροδεξιούς Ciudadanos και τον Ιγκλέσιας, σε σειρά διαδοχικών συναντήσεων, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Οπως εξηγούν πηγές του PSOE, η πρωτοβουλία αυτή υπαγορεύεται από τον θεσμικό ρόλο του Σάντσεθ ως επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κόμματος, στον οποίο μοιραία πέφτει ο κλήρος για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ισπανική ομοσπονδία οργανώσεων του επιχειρηματικού κόσμου CEOE έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης PSOE – Ciudadanos, κρίνοντας ότι θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην οικονομία της χώρας. Η αριθμητική των κοινοβουλευτικών συσχετισμών ευνοεί ένα τέτοιο σενάριο, καθώς τα δύο κόμματα, εάν συνεργάζονταν, θα εξασφάλιζαν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ωστόσο, ούτε ο Σάντσεθ ούτε ο Ριβέρα φαίνεται να επιθυμούν κάτι τέτοιο. Ο Σάντσεθ γιατί θα υποχρεωνόταν σε πιο συντηρητικές επιλογές στα οικονομικά θέματα και στο Καταλανικό και ο Ριβέρα γιατί στρατηγική του είναι η κατάκτηση ηγεμονικού ρόλου στο στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς εις βάρος του ΡΡ (στις πρόσφατες εκλογές υπολειπόταν μόλις κατά 0,8% του παραδοσιακού συντηρητικού κόμματος). Είναι χαρακτηριστικό ότι, ερωτηθείς για την πρόταση της CEOE, ο καθ’ όλα φίλος της επιχειρηματικότητας Ριβέρα απάντησε ότι «την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης τη δίνουν οι πολίτες και όχι οι αγορές». Από την πλευρά του, ο Ιγκλέσιας έκανε λόγο για «πιέσεις» διαφόρων παραγόντων, με στόχο τον αποκλεισμό του κόμματός του από την κυβέρνηση, αλλά διεμήνυσε ότι θα επιμείνει στην πρότασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή