Αισιοδοξία εν μέσω αβεβαιότητας στις αγορές

Αισιοδοξία εν μέσω αβεβαιότητας στις αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πηγές του διεθνούς Τύπου θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλλει για ένα εξάμηνο την απόφασή του για τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, μια είδηση που έδωσε ώθηση στους γενικούς δείκτες των χρηματιστηρίων μετά τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ημερών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 έκλεισε με άνοδο 0,6%, με τον δείκτη Dax στη Φρανκφούρτη και τον δείκτη Cac-40 στο Παρίσι να ενισχύονται κατά 0,9% και 0,62%, αντίστοιχα. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,69%, ενώ τα κέρδη του δείκτη S&P 500 ξεπερνούσαν το 0,8%. Το ευρώ υποχώρησε, φθάνοντας το 1,12 δολάριο.

Το χθεσινό κλίμα αισιοδοξίας, ωστόσο, δεν ήταν αρκετό ώστε να περιορίσει την αβεβαιότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά την πορεία των σχέσεων των ΗΠΑ με τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους τους, κυρίως την Κίνα και την Ε.Ε. Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος νέους δασμούς σε Κίνα και Ε.Ε., και έτσι εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Κατά συνέπεια, οι επενδυτές δεν παύουν να αναζητούν καταφύγιο, με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων να διολισθαίνουν χθες έως το -0,13% που είναι το χαμηλό των τελευταίων δυόμισι ετών.

Ανασφάλεια επικρατεί, επίσης, για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, της υπ’ αριθμόν 3 στην Ευρωζώνη, αφού ο Ματέο Σαλβίνι, ένας εκ των δύο αντιπροέδρων του κυβερνητικού συνασπισμού, είπε πως η Ρώμη είναι έτοιμη να παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών. Στην αρχή, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, αλλά μετά υποχώρησαν έπειτα από δήλωση του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού θα παραμένουν σταθεροί.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 0,29% στα 61,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent στο Λονδίνο αναρριχήθηκε 0,73% στα 71,76 δολάρια το βαρέλι. «Αν και σημειώθηκε μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, οι τιμές παρουσίασαν άνοδο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», σχολίασε ο Αντριου Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates στο Χιούστον. Μέσα στην εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου δέχθηκαν επίθεση με drones.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή