Σήμα για πιθανή μείωση επιτοκίων από τη Fed

Σήμα για πιθανή μείωση επιτοκίων από τη Fed

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν αμετάβλητα έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή περισσότερων στοιχείων για τη στάση που θα τηρήσει η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα τους επόμενους μήνες. Λίγη ώρα αργότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στο 2,25%-2,5%, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να τα μειώσει μέχρι και κατά 50 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2019.

Σχεδόν οι μισοί από τους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες εμφανίζονται πλέον θετικοί στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού εάν επιβραδυνθεί η οικονομία ή εάν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα και άλλες χώρες. Νωρίτερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 είχε κλείσει με άνοδο 0,05%, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,4%. «Εξακολουθεί να υπάρχει διάθεση για ανάληψη ρίσκου, χάρη στην ΕΚΤ και στις ελπίδες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού», λέει στο Reuters o Μάικ βαν Ντούλκεν, επικεφαλής αναλύσεων στην Accendo Markets. «Μπορεί να μην είναι άμεση η μείωση, αλλά η προοπτική για μείωση πριν από το τέλος του έτους αρκεί ώστε οι επενδυτές να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν ρίσκο. Ο δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών ενισχύθηκε χθες 1% χάρη στην είδηση ότι θα συναντηθούν στη σύνοδο του G20 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,53% καθώς συνεχίζεται ο αγώνας για την ανάδειξη του επόμενου επικεφαλής των Συντηρητικών. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,19%, ενώ αντιθέτως στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,16%. Ακόμη καλύτερη ήταν η συνεδρίαση στο Μιλάνο, όπου ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,41% μετά τη δήλωση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία ότι η Ρώμη δεν πρόκειται να εκδώσει γραμμάτια μικρής ονομαστικής αξίας (miniBOT) ώστε να αποπληρώσει τους προμηθευτές του Δημοσίου. Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,16% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω στο 1,1206.

Στη Wall Street οι βασικοί δείκτες ήταν σχεδόν αμετάβλητοι πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed και στη συνέχεια αναζητούσαν κατεύθυνση. Ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,03% και ο δείκτης S&P 500 ήταν αμετάβλητος, ενώ η αγορά στοιχημάτιζε πως το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,75% μέχρι το τέλος του 2019. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή