Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις καπνίστριες

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις καπνίστριες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται ότι τα δύο φύλα διαφέρουν σε κάποια θέματα. Οπως επισημαίνουν Βρετανοί ερευνητές, ο κίνδυνος σοβαρού εμφράγματος για τις γυναίκες καπνίστριες είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι για τους άνδρες καπνιστές. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και για τα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας, όμως ο κίνδυνος είναι σημαντικά μεγαλύτερος για τις γυναίκες καπνίστριες, ιδίως όσες είναι κάτω των 50 ετών, από ό,τι για τους άνδρες καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Tα καλά νέα είναι ότι αν μια γυναίκα κόψει το τσιγάρο, η μείωση του κινδύνου εμφράγματος μπορεί να είναι τόσο γρήγορη, που ακόμη και μέσα σε ένα μόνο μήνα ο κίνδυνος να είναι ανάλογος με ενός ανθρώπου που ποτέ δεν έχει καπνίσει.

Η καρδιοπάθεια είναι η Νο 1 αιτία θανάτου για γυναίκες και άνδρες παγκοσμίως και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (γνωστό ως STEMI ή σοβαρό έμφραγμα) είναι από τα πιο απειλητικά καρδιακά επεισόδια, καθώς προκαλείται από πλήρη έμφραξη στεφανιαίας αρτηρίας. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και ενοχοποιείται σχεδόν για το 50% των περιστατικών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Εβερ Γκρετς του Βόρειου Γενικού Νοσοκομείου του Σέφιλντ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 3.343 σοβαρά εμφράγματα.

Διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο μείζονος εμφράγματος περισσότερο στις γυναίκες όλων των ηλικιών, σε σχέση με τους άνδρες.

Η μεγαλύτερη διαφορά κινδύνου μεταξύ των δύο φύλων αφορά την ηλικιακή ομάδα 50 έως 64 ετών, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου για τις γυναίκες αφορά την ομάδα 18-49 ετών. Μια γυναίκα καπνίστρια κάτω των 50 ετών έχει κατά μέσον όρο 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με μια μη καπνίστρια, ενώ ένας άνδρας καπνιστής έως 49 ετών έχει 8,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος έναντι ενός μη καπνιστή. Μια αιτία γι’ αυτή τη διαφορά είναι πιθανώς ότι το κάπνισμα μειώνει στις γυναίκες τα επίπεδα των οιστρογόνων που προστατεύουν από αθηροσκλήρωση, δηλαδή από την εναπόθεση και συσσώρευση λιπιδίων, χοληστερόλης και άλλων ουσιών στο εσωτερικό των αρτηριών, περιορίζοντας ή και φράσσοντας την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά. Από την άλλη, οι άνδρες έχουν συνήθως μεγαλύτερες στεφανιαίες αρτηρίες από τις γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι η χρόνια φλεγμονή λόγω καπνίσματος είναι πιθανότερο να προκαλέσει στένωση αρτηριών στις γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή