ORIS Clean Ocean Limited Edition

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στατιστικά στοιχεία για τη ρύπανση των ωκεανών από τα πλαστικά είναι αμείλικτα. Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ υπολογίζει ότι πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Για να έχετε μία πιο σαφή εικόνα, είναι σαν να αδειάζετε στη θάλασσα το φορτίο ενός απορριματοφόρου κάθε ένα λεπτό! Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 80% των απορριμμάτων που υπάρχουν στις θάλασσες είναι πλαστικά και το κόστος που βαρύνει τα οικοσυστήματα ξεπερνά τα 8 δισ. δολάρια. Μάλιστα μία έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2016 από την ευρωπαϊκή ένωση PlasticsEurope εκτιμά ότι μέχρι το 2050 θα καταλήγουν στον ωκεανό δύο δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών κάθε χρόνο (από 322 εκατομμύρια τόνους το 2015) εάν δεν γίνει κάτι για να σταματήσει το κακό. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από τα ψάρια στους ωκεανούς της Γης και το 99% των θαλάσσιων πτηνών θα έχει καταπιεί πλαστικά. Αλλά και η υγεία των ανθρώπων βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού τοξικές ουσίες που είναι προσκολλημένες στα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών που έχουν φάει τα ψάρια καταλήγουν στο πιάτο μας και στο στομάχι μας. Το πρόγραμμα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι κάθε Ευρωπαίος καταναλώνει κατά μέσο όρο 11.000 πλαστικά μικροσωματίδια μέσω της βρώσης ψαριών.

ORIS Clean Ocean Limited Edition-1

Η Oris ασχολείται με αυτό το θέμα πολλά χρόνια, υιοθετώντας τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και ενισχύοντας οικολογικές οργανώσεις και οργανισμούς προστασίας των θαλασσών. Πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με έναν νέο οργανισμό, τον Pacific Garbage Screening, ο οποίος προτείνει μία πρωτοποριακή μέθοδο που συλλέγει τα πλαστικά απορρίμματα προτού φτάσουν στη θάλασσα.

ORIS Clean Ocean Limited Edition-2

Πρόκειται για μία γιγάντια επιπλέουσα πλατφόρμα, η οποία θα τοποθετείται στους ποταμούς και στις εκβολές τους και συλλέγει τα πλαστικά, ακόμη και τα μικροπλαστικά σωματίδια, μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται inverted sedimentation (ανεστραμμένη ιζηματογένεση).

ORIS Clean Ocean Limited Edition-3

Ειδικά πτερύγια κάτω από την επιφάνεια του νερού μειώνουν την ορμή των ρευμάτων και φέρνουν στην επιφάνεια τα πλαστικά απορρίμματα, τα οποία εν συνεχεία συγκεντρώνονται από την πλατφόρμα. Μετά τη συλλογή τους τα πλαστικά ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε ενέργεια και σε προϊόντα βιολογικής προέλευσης, όπως τα βιοδιασπώμενα πλαστικά.

Το ρολόι

Ως επιστέγασμα της συνεργασίας της με τον οργανισμό Pacific Garbage Screening, η Oris παρουσιάζει μία ειδική έκδοση του καταδυτικού της μοντέλου Aquis, το Clean Oceans Limited Edition. Στεγανό μέχρι 300 μέτρα βάθος, διαθέτει μπλε ντεγκραντέ καντράν και μονής κατεύθυνσης καταδυτική στεφάνη με ενσωματωμένο δακτύλιο από μπλε κεραμικό. 

ORIS Clean Ocean Limited Edition-4

Το ρολόι που έχει ως σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Pacific Garbage Screening φιλοξενείται σε μία ατσάλινη κάσα διαμέτμρου 39,5 mm και είναι εφοδιασμένο με έναν αυτόματο μηχανισμό Oris 733 με 38 ώρες αυτονομίας. Συνδυάζεται με ένα ατσάλινο μπρασελέ πολλαπλών συνδέσμων με κούμπωμα ασφαλείας και καταδυτική προέκταση. Στο πίσω μέρος του υπάρχει ένα μενταγιόν φτιαγμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά ΡET.

ORIS Clean Ocean Limited Edition-5

Καθένα από τα 2.000 αριθμημένα αντίτυπα που θα παραχθούν διατίθεται σε ειδική οικολογική κασετίνα κατασκευασμένη από φύκια.

ORIS Clean Ocean Limited Edition-6

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Oris εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Rist Hellas (τηλ.: 2310-471155) www.rist.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή