Η Κίνα υποκλέπτει προσωπικά δεδομένα

Η Κίνα υποκλέπτει προσωπικά δεδομένα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απομακρυσμένη αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ, οι Κινέζοι συνοριακοί φρουροί εγκαθιστούν εφαρμογές παρακολούθησης στα κινητά τηλέφωνα όσων εισέρχονται στην Κίνα. Ετσι, αποκτούν δυνατότητα πρόσβασης στις προσωπικές πληροφορίες των κατόχων τους. Ηδη, η κινεζική κυβέρνηση έχει περιορίσει σημαντικά τις ελευθερίες του μουσουλμανικού πληθυσμού στην περιοχή, εγκαθιστώντας κάμερες αναγνώρισης προσώπου σε δρόμους και τζαμιά. Επίσης, οι κάτοικοι εξαναγκάζονται να εγκαταστήσουν λογισμικό που επιτρέπει την πρόσβαση των Αρχών στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική εφημερίδα Guardian και διεθνείς συνεργάτες της, απέδειξε ότι οι τουρίστες στοχοποιούνται όταν προσπαθούν να εισέλθουν στην περιοχή από το γειτονικό Κιργιζιστάν. Οι συνοριακοί φρουροί τούς παίρνουν τα κινητά και εγκαθιστούν μυστικά μια εφαρμογή, μέσω της οποίας μπορούν να υποκλέπτουν ηλεκτρονικές επιστολές, κείμενα και επαφές, καθώς και πληροφορίες για την ίδια τη συσκευή. Οσοι υπέστησαν τη δοκιμασία τονίζουν ότι δεν προειδοποιήθηκαν, ούτε ενημερώθηκαν για το τι ακριβώς προσπαθούσε να βρει το λογισμικό που τοποθετήθηκε, ούτε έμαθαν ποτέ ποιες πληροφορίες τους είχαν υποκλαπεί. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ακόμη οι εφημερίδες Suddeutsche Zeitung και New York Times, διαπίστωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα αφαιρούνται από τους επισκέπτες που διαβαίνουν τα κινεζικά σύνορα από το Ιρκεστάμ.

Η ανάλυση που έγινε από τους ειδικούς του Guardian υποδεικνύει ότι η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη από μια κινεζική εταιρεία και έχει τη δυνατότητα να ερευνά τηλέφωνα με λογισμικό Android, αναζητώντας ένα ευρύτατο φάσμα δεδομένων, τα οποία οι κινεζικές αρχές θεωρούν «προβληματικά». Μεταξύ αυτών, ιστοσελίδες που συνδέονται με τον ισλαμικό εξτρεμισμό, αλλά και εγχειρίδια στρατιωτικού υλικού. Επίσης, η εφαρμογή παρακολούθησης αναζητεί και πληροφορίες για πληθώρα άλλων θεμάτων, όπως είναι η τήρηση της νηστείας κατά το ραμαζάνι, κείμενα του Δαλάι Λάμα, αλλά και μουσική του ιαπωνικού συγκροτήματος Unholy Grave.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, περίπου 100 εκατ. άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Σιντζιάνγκ. Πρόκειται για ντόπιους και ξένους, καθώς το συνοριακό πέρασμα του Ιρκεστάμ χρησιμοποιείται συνήθως από εμπόρους και τουρίστες που ακολουθούν τον Δρόμο του Μεταξιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή