Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/07/19)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιφρόνηση συλλογικών διαπραγματεύσεων

Για εσκεμμένη κωλυσιεργία με την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης στη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) κατηγορεί την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ. Βάσει της καταγγελίας, την ώρα που θριαμβολογεί για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, δεν εγκρίνει συμφωνημένες συμβάσεις, όπως εδώ και τρεις μήνες στη ΜΟΔ Α.Ε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στη μονάδα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να εγκρίνει την υπογεγραμμένη σύμβαση. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας προχωρεί περαιτέρω τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ζητεί από τους εργαζομένους να διεκπεραιώσουν υποθέσεις μηνών εντός ολίγων ημερών, να βγάλουν προσκλήσεις και να εντάξουν έργα στο ΕΣΠΑ ενεργοποιώντας απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Προκηρύσσουν διαγωνισμούς που εκκρεμούσαν επί μήνες

Από προχθές Τετάρτη και έως τις 15 Οκτωβρίου 2019 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια προς υπαγωγή στο καθεστώς «Επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» του αναπτυξιακού νόμου, το οποίο προβλέπει ενισχύσεις ακόμη και σε πολύ μικρά επενδυτικά σχέδια ύψους 50.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω καθεστώς αντικατέστησε τον περασμένο Απρίλιο το καθεστώς «Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί – Ταμεία συμμετοχών», που ποτέ δεν προκηρύχθηκε, αν και ο αναπτυξιακός νόμος θεσπίστηκε το 2016. Η προκήρυξη για την επιχειρηματικότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων αναμενόταν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου.

Η κ. Χαλικιά επικεφαλής της Intercontinental AEEAΠ

Στα χέρια της κ. Παναγιώτας Χαλικιά περνά, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, η διοίκηση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, μετά την παραίτηση εντός της εβδομάδας τού μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου Μάριου Αποστολίνα. Ο κ. Αποστολίνας βρέθηκε στη διοίκηση της εισηγμένης κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας υλοποιώντας και επιβλέποντας ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Το 2018 η εισηγμένη κατέγραψε άνοδο των λειτουργικών κερδών κατά 70%, σε 10,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 230%, σε 9 εκατ. ευρώ.

Τα νέα διόδια έφεραν έσοδα στην Εγνατία

Μπορεί να άργησε περίπου έναν χρόνο η Εγνατία Οδός Α.Ε. να παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, αλλά από αυτά προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα. Καταρχάς σημειώθηκε αύξηση εσόδων κατά 12%, αποδιδόμενη στην προσθήκη νέων σταθμών διοδίων, αλλά και στον περιορισμό του κινήματος «Δεν πληρώνω». Μάλιστα οι τέσσερις σταθμοί που τέθηκαν σε λειτουργία μόλις στο τέλος του έτους (Δεκέμβριος 2017) απέφεραν έσοδα της τάξεως των 583 χιλ. ευρώ. Αναφορικά με το κίνημα των «τζαμπατζήδων», το 2017 σημειώθηκαν 12.900 παραβάσεις, έναντι 13.100 το 2016 και 25.000 το 2013. Η εταιρεία ανάρτησε τις οικονομικές καταστάσεις του 2017 πριν από λίγες ημέρες, περίπου έναν χρόνο μετά τη συμβατική υποχρέωσή της.

Συμφωνία ΔΕΗ για εξαγορά αιολικών

Είθισται οι υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις να αποφεύγουν να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις και να κλείνουν συμφωνίες κατά την προεκλογική περίοδο, για προφανείς λόγους. Αυτό δεν εμπόδισε τη διοίκηση της ΔΕΗ να υπογράψει χθες τη συμφωνία εξαγοράς του 45% των αιολικών πάρκων ισχύος 69,7 MW της Volterra στην Αιτωλοακαρνανία και στη Βοιωτία. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως δεν είναι λόγος να αναστείλει τη λειτουργία της μια ΔΕΚΟ μόνο και μόνο επειδή θα γίνουν εκλογές. Θα μπορούσε να συμφωνήσει οποιοσδήποτε με αυτή την άποψη, εάν η επιχείρηση να λειτουργούσε πάντα με βάση το συμφέρον της και εκτός πολιτικών σκοπιμοτςήτων. Για παράδειγμα, η διοίκηση της ΔΕΗ, που υπέγραψε χθες τη συμφωνία εξαγοράς των αιολικών, δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων, για τις οποίες δημοσίως εκλιπαρεί εδώ και μήνες, επειδή θα είχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Αλλά την εξαγορά την έκανε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή