Ενα απολαυστικό μυθιστόρημα από την Αυστραλία

Ενα απολαυστικό μυθιστόρημα από την Αυστραλία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

JANE HARPER

Η ξηρασία

μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου

εκδ. Μεταίχμιο

Με το πρώτο της μυθιστόρημα η Αυστραλή συγγραφέας, αγγλικής καταγωγής, Τζέιν Χάρπερ έκανε αίσθηση, και εξαιτίας της καλογραμμένης ιστορίας της αλλά και για το στήσιμο και την ατμόσφαιρά της που θυμίζουν έντονα τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των Σκανδιναβών συγγραφέων, όπως είναι οι συνεχείς αναφορές στο παρελθόν και οι μαζικοί θάνατοι. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Οι Σκανδιναβοί συγγραφείς αξιοποίησαν την αγγλοσαξονική  παράδοση στο αστυνομικό είδος και τώρα οι «μαθητές» δίνουν μαθήματα στους αγγλοσάξονες; Οπως και να έχει ωστόσο, η Χάρπερ επέτυχε να πείσει, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της στον λογοτεχνικό στίβο, αναγνώστες, κριτικούς και κινηματογραφικούς παραγωγούς, οι οποίοι μεταφέρουν αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη, με κορυφαίους ηθοποιούς, όπως είναι ο Ερικ Μπάνα.

Σε μια κωμόπολη της Αυστραλίας η παρατεταμένη ξηρασία έχει κουράσει τους κατοίκους της, μιας και έχει να βρέξει δύο χρόνια. Οι αντιπαλότητες μεταξύ των μελών της μικρής κοινότητας εντείνονται όταν θα βρεθούν νεκρά τρία πρόσωπα από την οικογένεια Χάντλερ. Οταν επιστρέφει στη γενέτειρά του ο αστυνόμος Αρον Φαλκ, για να παραστεί στη κηδεία του στενού παιδικού του φίλου, αναγκάζεται, κάτω από τη συναισθηματική φόρτιση και την πίεση που δέχεται από τον πατέρα του θύματος, να λάβει μέρος στην έρευνα που διεξάγεται από τον δαιμόνιο, αν και χωρίς εμπειρίες, αστυνόμο της μικρής πόλης.

Ενα απολαυστικό μυθιστόρημα από την Αυστραλία-1

Η επιστροφή του στον γενέθλιο τόπο θα προκαλέσει τις αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων και θα γίνει η αφορμή για να αναμετρηθούν όσοι είχαν εμπλακεί στο παρελθόν στον περίεργο θάνατο μιας συμμαθήτριας και φίλης του Φαλκ. Για τον θάνατο των τριών μελών της οικογένειας Χάντλερ η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λιουκ Χάντλερ σκότωσε τη σύζυγο, το παιδί του και έπειτα αυτοκτόνησε, απογοητευμένος από τα χρέη και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στο αγρόκτημά του, λόγω της ξηρασίας, κάτι όμως που δεν πιστεύουν οι γονείς του άνδρα, και γι’ αυτό ζητούν από τον Φαλκ να συμβάλει στην έρευνα.

Ο αστυνόμος, που ζει και εργάζεται πια στη Μελβούρνη, παρατείνει την άδεια και την παραμονή του στην κωμόπολη και όταν αρχίζει τις ανακρίσεις και την έρευνα, δέχεται την επιθετικότητα των συμπολιτών του. Η αρχή, όμως, γίνεται και τα μυστικά και τα ψέματα σιγά σιγά έρχονται στο φως και αποκαλύπτονται εμμονές, παράνομες σχέσεις, απαγορευμένοι έρωτες, οικονομικές ατασθαλίες, όλα τα συν και τα πλην μιας οποιασδήποτε μικρής ή μεγάλης κοινότητας.

Η αφήγηση, που πότε εστιάζει στο παρελθόν και πότε στο παρόν, με τα φλας μπακ να παρεμβάλλονται στον κύριο αφηγηματικό κορμό, είναι ρέουσα και ζωντανή, τα τεκμήρια και τα κίνητρα συνθέτουν έναν δύσκολο γρίφο, στη λύση του οποίου οδηγούνται όσοι προσέξουν τις λεπτομέρειες που κρύβουν τα μυστικά και τις αλήθειες. Και όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν την «Ξηρασία» ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που δεν θα απογοητεύσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή