Ρώσοι φαρσέρ εκθέτουν τον Ζόραν Ζάεφ

Ρώσοι φαρσέρ εκθέτουν τον Ζόραν Ζάεφ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Δύο Ρώσοι φαρσέρ, γνωστοί για τις τηλεφωνικές «πλάκες» τους, παγίδευσαν τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στις συζητήσεις τους ακούγεται πρόθυμος να δωροδοκήσει το Φανάρι, ενώ κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει κατασκόπους στα Βαλκάνια. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως χθες, ο πρωθυπουργός Ζάεφ ζήτησε συγγνώμη, αλλά απέκλεισε την πιθανότητα να παραιτηθεί, όπως ζητεί η αντιπολίτευση.

Ο ίδιος κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης μετά τη διαδικτυακή μετάδοση των σχολίων που έκανε στις τρεις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε μεταξύ Αυγούστου 2018 και Απριλίου 2019, στις οποίες νόμιζε ότι συνομιλούσε με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στην πραγματικότητα συνομιλούσε χωρίς να το γνωρίζει με τους Ρώσους κωμικούς. Οπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, σε μία από αυτές τις συνομιλίες ο φαρσέρ, που υποδυόταν τον Ποροσένκο, πρότεινε να διαδραματίσει ρόλο μεσάζοντα μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε τον Ιανουάριο την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, προκαλώντας την αγανάκτηση της Μόσχας και της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία κατήγγειλε σχίσμα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ψεύτικος Ποροσένκο εξηγούσε ότι πέτυχε αυτή τη διπλωματική και θρησκευτική νίκη δίνοντας ο ίδιος «προσωπικά χρήματα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο». «Στην περίπτωσή μου, κατέβαλα 150.000 ευρώ. Για εσάς είναι φθηνότερο», είπε ο κωμικός, μιλώντας για ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ. «Εξαιρετικά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», απάντησε ο Ζάεφ. Σε μια άλλη συζήτηση, πιστεύοντας ότι μιλάει με τον Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας είπε ότι η Μόσχα διατηρεί «πολλούς κατασκόπους στην περιοχή». «Είμαι θύμα του ανοιχτού μου χαρακτήρα» και «απατεώνων από χώρες με προσανατολισμό ενάντια στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη Τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή