Ρατσιστική επίθεση Τραμπ σε βουλευτές

Ρατσιστική επίθεση Τραμπ σε βουλευτές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε χθες στις ρατσιστικές δηλώσεις του εις βάρος τεσσάρων γυναικών βουλευτών, υποχρεώνοντας το μεν Δημοκρατικό Κόμμα να υπερασπιστεί τις πιο αριστερές φωνές του, το δε Ρεπουμπλικανικό να επιλέξει ανάμεσα στη συνενοχή της σιωπής και στην τήρηση αποστάσεων από τον πρόεδρο. Οι τέσσερις μαχητικές γυναίκες, νεοεκλεγείσες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, Αγιάνα Πρέσλι, Ρασίντα Τλάιμπ και Ιλχάν Ομάρ ασκούν δριμεία κριτική στην πολιτική του Λευκού Οίκου.

«Ηρθαν από χώρες με τις πιο διεφθαρμένες και άχρηστες κυβερνήσεις και τώρα λένε με κακία στον λαό των ΗΠΑ, του πιο σπουδαίου και ισχυρού έθνους στη Γη, πώς να λειτουργεί το κράτος», έγραψε ο Τραμπ στο Τwitter. «Γιατί δεν γυρίζουν πίσω να βοηθήσουν να φτιαχτούν οι διαλυμένες, βουτηγμένες στην εγκληματικότητα χώρες τους;». Οι Οκάσιο-Κορτέζ, Πρέσλι και Τλάιμπ έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, ενώ η τέταρτη, η Ομάρ, γεννήθηκε στη Σομαλία και ήρθε ως πρόσφυγας στις ΗΠΑ το 1992. Και οι τέσσερις είναι Αμερικανίδες και εξελέγησαν με το Δημοκρατικό Κόμμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η ταύτισή τους σε πολλά ζητήματα, τους έχει δώσει το προσωνύμιο «η ομάδα» (the squad).

«Λέγοντας σε τέσσερις Αμερικανίδες βουλευτές να γυρίσουν στις χώρες τους, ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι δεν θέλει να κάνει την Αμερική ξανά σπουδαία, αλλά ξανά λευκή», σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι. Η Πελόσι κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο η Βουλή διαμαρτύρεται επισήμως για τις τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου και το οποίο θα υποχρεώσει τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να πάρουν θέση.

«Κύριε πρόεδρε, η χώρα από την οποία κατάγομαι και η χώρα στην οποία όλες ορκιστήκαμε είναι οι ΗΠΑ», είπε η Οκάσιο Κορτέζ. «Είστε θυμωμένος γιατί δεν μπορείτε να φανταστείτε μια Αμερική που να μας περιλαμβάνει». Ερωτηθείς αν θα ανακαλέσει, ο Τραμπ είπε ότι «όποιος μισεί τη χώρα μας, μπορεί να φύγει», ενώ έστρεψε για μία ακόμη φορά τους υποστηρικτές του εναντίον των τεσσάρων γυναικών. «Πάρα πολύς κόσμος είναι πολύ θυμωμένος μαζί τους και με τις φρικτές και αηδιαστικές πράξεις τους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή