Τραμπ: «Δεν θα σας πωλήσουμε τα μαχητικά F-35»

Τραμπ: «Δεν θα σας πωλήσουμε τα μαχητικά F-35»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε χθες ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραλάβει αεροσκάφη F-35, εφόσον προμηθεύεται ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400.

«Τώρα λέμε στην Τουρκία: δεν θα σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέδωσε την ευθύνη για το αδιέξοδο στον προκάτοχό του, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ο Λευκός Οίκος του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να προμηθεύσει στην Τουρκία πυραύλους Patriot. Ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα δεν αρνήθηκε να πωλήσει στην Τουρκία πυραύλους Patriot αλλά η συμφωνία για τους πυραύλους αυτούς κατέρρευσε όταν οι ΗΠΑ έκριναν υπερβολικές τις απαιτήσεις της Τουρκίας για μεταφορά τεχνολογίας κατά την προμήθεια των Patriot.

Ο Τραμπ επεσήμανε χθες ότι η Lockheed, κατασκευάστρια των F-35 «δεν είναι χαρούμενη» με την απόφαση να μην προχωρήσει η προμήθεια στην Τουρκία, γιατί «αυτό σημαίνει πολλές θέσεις εργασίας». Αλλά ξεκαθάρισε ότι πήρε την απόφαση αυτή παρά τη σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτή στην οποία βρίσκονται (στην Τουρκία). Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή στην οποία βρισκόμαστε εμείς στις ΗΠΑ. Με αυτά τα δεδομένα, δουλεύουμε πάνω στο ζήτημα. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πολύ δίκαιο», προσέθεσε ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε άλλες κυρώσεις, όπως αυτές που βρίσκονται υπό συζήτηση στο Κογκρέσο.

Την Παρασκευή προσγειώθηκαν στην Αγκυρα τα πρώτα ρωσικά αεροσκάφη που μετέφεραν ραντάρ και οχήματα εκτόξευσης των S-400. Oι ίδιοι οι πύραυλοι θα φθάσουν αργότερα διά θαλάσσης, ενώ κατά δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, το σύστημα θα είναι πλήρως εγκατεστημένο τον Απρίλιο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή