Ανέτοιμη θα βρει την Ευρωζώνη η επόμενη κρίση

Ανέτοιμη θα βρει την Ευρωζώνη η επόμενη κρίση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την επόμενη οικονομική κρίση και είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσει πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ιδίως η Γερμανία και η Ολλανδία, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη, προειδοποίησε χθες η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Παράλληλα, ο ασκών χρέη διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον είπε πως η αμερικανική οικονομία δεν είναι απρόσβλητη από προβλήματα που θα μπορούσαν να την πλήξουν, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, η Λόρενς Μπουν διερωτήθηκε κατά πόσον είναι έτοιμη η Ευρωζώνη να πάρει μέτρα υποστήριξης της οικονομίας, η οποία έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας του εμπορικού πολέμου. Ο ΟΟΣΑ «βλέπει ελάχιστη» δημοσιονομική υποστήριξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη, είπε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. Τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη  αντιστοιχούν μόλις στο 0,3% του ΑΕΠ, ενώ έχουμε αναθεωρήσει πολύ περισσότερο προς το χειρότερο την (πρόβλεψη) για την ανάπτυξη, λέει η Μπουν. «Τα κράτη-μέλη που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο και μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις δεν το πράττουν σε επαρκή βαθμό, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εννοώ οι βορειοευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Ολλανδίας», διευκρίνισε η Μπουν. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η επισήμανση της Μπουν ότι υπάρχει πραγματική απειλή για οικονομικό σοκ το επόμενο διάστημα, καθώς η Ευρώπη δεν έχει ακόμη επηρεαστεί σημαντικά από τον εμπορικό πόλεμο.

Η ένταση στο εμπόριο «έχει κατευθυνθεί μέχρι στιγμής προς το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, αλλά θα έρθει και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πιθανότατα στα τέλη του καλοκαιριού». Σε περίπτωση σημαντικής μείωσης της ζήτησης, «θα χρειαστούμε δημοσιονομική υποστήριξη, η οποία επιπλέον θα ενισχύσει και το επιχειρηματικό κλίμα», κατέληξε η Μπουν. Ο Ντέιβιντ Λίπτον του ΔΝΤ προειδοποίησε χθες τους Αμερικανούς πως, αν και η οικονομία τους είναι ισχυρή και η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 3,7%, η ένταση στο εμπόριο με την Κίνα και οι αυξημένοι δασμοί έχουν επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές καθώς και πολλές επιχειρήσεις στις δύο χώρες, «θέτοντας σε κίνδυνο την προβλεφθείσα ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή