Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ματαιώνεται στο παρόν στάδιο η διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας ταυτοτήτων και λοιπών εγγράφων ασφαλείας, προκειμένου ο σχετικός διαγωνισμός να επαναπροκηρυχθεί με νέες προδιαγραφές, ώστε τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν πέραν των στοιχείων ταυτότητας και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη νέα αυτή ηλεκτρονική «κάρτα του πολίτη» η επικοινωνία και οι συναλλαγές με το δημόσιο, τις εθνικές και διεθνείς κρατικές Αρχές θα απλοποιηθούν σημαντικά. Οι πολίτες θα απολαμβάνουν, λόγω διαλειτουργικότητας, ασφαλείς, φιλικές και αξιόπιστες υπηρεσίες χωρίς περιττές, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» η διαγωνιστική διαδικασία για την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων και λοιπών εγγράφων είχε καταγγελθεί ως διαβλητή.

Επρόκειτο για ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 515 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο η χώρα επιχειρούσε να διασφαλίσει την αξιοπιστία του συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων, ώστε να μην παραχαράσσονται και να είναι συμβατές με τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες που έλαβε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχε αποστείλει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις αρμόδιες υπηρεσίες του επίσημη επιστολή, καταγγέλλοντας ότι οι απόρρητες προδιαγραφές ασφαλείας των νέων εγγράφων κυκλοφορούν εδώ και μήνες στην αγορά.

Οπως κατήγγειλε η πολυεθνική που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, δέκα μήνες πριν από την προκήρυξή του είχε λάβει από την ελληνική εταιρεία-μεσάζοντα e-mail στο οποίο υποστήριζε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι, χάρη στις γνωριμίες της στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., είχε πρόσβαση στις εμπιστευτικές προδιαγραφές του διαγωνισμού.

Για να πείσει μάλιστα τους εκπροσώπους της πολυεθνικής για του λόγου το αληθές, είχε επισυνάψει στο επίμαχο e-mail απόσπασμα των εμπιστευτικών τεχνικών προδιαγραφών του έργου.

Ανέφερε επιπλέον πως αξιολόγησε ως μη σοβαρό το e-mail που είχε λάβει από την ελληνική εταιρεία και δεν είχε δώσει καμία συνέχεια σε αυτό, θεωρώντας αδιανόητη τη διαρροή τέτοιων εμπιστευτικών τεχνικών προδιαγραφών για ένα τόσο σημαντικό για την εθνική ασφάλεια έργο. 

Ωστόσο, αμέσως μετά την επίσημη παραλαβή και εξέταση των τεχνικών προδιαγραφών του διαγωνισμού που έλαβε προ ημερών από το υπουργείο, διαπίστωσε το εξής ανησυχητικό: Οι προδιαγραφές που είχε λάβει από την ελληνική εταιρεία στο επίμαχο e-mail, ακριβώς έναν χρόνο πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού, είναι πανομοιότυπες με αυτές του τελικού διαγωνισμού.

Το γεγονός αυτό ώθησε την ξένη εταιρεία στο να προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση και καταγγελία της διαδικασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή