Κρατικοποίηση 670 διαμερισμάτων στο Βερολίνο για να μείνουν χαμηλά τα ενοίκια

Κρατικοποίηση 670 διαμερισμάτων στο Βερολίνο για να μείνουν χαμηλά τα ενοίκια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγορά 670 διαμερισμάτων προβαίνει το κρατίδιο του Βερολίνου, προκειμένου να δώσει τέλος στην ανεξέλεγκτη αύξηση των ενοικίων στη γερμανική πρωτεύουσα. Τα διαμερίσματα βρίσκονται στην εμβληματική για την πρώην Ανατολική Γερμανία λεωφόρο Καρλ Μαρξ, η οποία πλέον είναι η τρίτη μεγαλύτερη εμπορική οδός του Βερολίνου.

Τα τρία κτίρια επί της λεωφόρου Καρλ Μαρξ επρόκειτο να πουληθούν στο τέλος του 2018 από την Predac στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στο Βερολίνο, την Deutsche Wohnen. Δεδομένου ότι η τελευταία κατέχει ήδη 112.000 διαμερίσματα στη γερμανική πρωτεύουσα, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ανησυχούσαν ότι τα ενοίκια θα αυξάνονταν ακόμη περισσότερο. Τα συγκεκριμένα διαμερίσματα βρίσκονταν σε χέρια ιδιωτικών επιχειρήσεων για περισσότερο από 20 χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 2018 οι κάτοικοι ξεκίνησαν μια σειρά διαμαρτυριών για τα υψηλά ενοίκια και για την εξαγορά των συγκεκριμένων διαμερισμάτων. Ως απάντηση στα αιτήματά τους και έπειτα από πολύμηνη δικαστική διαμάχη, τα 670 διαμερίσματα κατέληξαν στην κρατική εταιρεία Gewobag.

«Οι Βερολινέζοι θα έπρεπε να έχουν την οικονομική δυνατότητα, για να συνεχίσουν να κατοικούν στην πόλη», δήλωσε χθες ο Μίχαελ Μίλερ, δήμαρχος του Βερολίνου. «Εξαιτίας αυτού, ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι πρόθεσή μας να αγοράσουμε διαμερίσματα οπουδήποτε μπορούμε, ώστε το Βερολίνο να επανακτήσει τον έλεγχο στην αγορά ακινήτων», συμπλήρωσε ο Μίλερ.

Προς το παρόν το κρατίδιο του Βερολίνου έχει στην κατοχή του 300.000 διαμερίσματα, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο των ενοικιαζόμενων στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ορισμένα από τα περίπου 200.000 διαμερίσματα, που ιδιωτικοποιήθηκαν μεταξύ 1990 και 2010, είχαν πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές, διότι το κράτος προσπαθούσε επειγόντως να γεμίσει τα κενά του προϋπολογισμού, όπως αναφέρεται στη Handelsblatt.

Σήμερα, όμως, το κράτος οφείλει να πληρώσει αδρά για να τα επανακτήσει. Παρότι δεν δημοσιοποιήθηκε το ακριβές αντίτιμο για τα 670 διαμερίσματα, η αγοραπωλησία εκτιμάται ότι κόστισε μεταξύ 90 και 100 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Guardian.

Οσοι διέμεναν στα κρατικά πλέον διαμερίσματα θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν εάν θα παραμείνουν ή όχι, ενώ θα απευθύνονται άμεσα στην κρατική εταιρεία διαχείρισης ιδιοκτησίας Gewobag. Εως και 46% των ενοίκων στα τρία κτίρια της λεωφόρου Καρλ Μαρξ θα παραμείνουν στα διαμερίσματά τους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Handelsblatt.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή