Απώλειες δισ. δολαρίων για τις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας εξαιτίας του αποκλεισμού από την παραγωγή F-35

Απώλειες δισ. δολαρίων για τις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας εξαιτίας του αποκλεισμού από την παραγωγή F-35

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, που συμμετέχει στην γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, πρόκειται να απολέσει δισεκατομμύρια δολάρια έπειτα από την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα εξαγοράς των μαχητικών, εξαιτίας της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Οκτώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, προμηθεύοντας εκατοντάδες μέρη των αεροσκαφών, όπως συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης, σε συμβόλαια, που το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα έφτασαν σε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ο διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική απόφαση να μεταφέρει αλλού τις εργασίες παραγωγής – και η πιθανότητα για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων – θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη για αυτές τις εταιρείες.

Ο Ντεμίρ επισήμανε ότι οι απώλειες αυτές θα είναι προσωρινές, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες μακροπρόθεσμα θα βγουν ισχυρότερες.

Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών επί μία δεκαετία, ενώ εκτιμούν ότι θα περιοριστεί επίσης η πρόσβαση της Τουρκίας σε νέα αμυντική τεχνολογία.

Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesas, Kale Aerospace, Tubitak-SAGE, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI και το τουρκικό σκέλος της ολλανδικής εταιρείας Fokker Elmo, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των F-35.

Καμία από τις εταιρίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

O Τούρκος διευθυντής Ντεμίρ τόνισε ότι θα προχωρήσουν σε εκτίμηση πως θα αποζημιωθούν για τις απώλειες τους. Ο όμιλος Kale είχε επισημάνει τον Απρίλιο ότι αν η Τουρκία αποκλεισθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, όποιες απώλειες πωλήσεων της θα αντισταθμιστούν στρέφοντας στην πολιτική αεροπορία.

Ανακοινώνοντας τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών, το Πεντάγωνο ανέφερε χθες ότι οι τουρκικές εταιρείες παρήγαγαν περισσότερα από 900 κομμάτια για τα F-35.

Η εφοδιαστική αλυσίδα θα μεταφερθεί κυρίως σε αμερικανικά εργοστάσια, σε μια κίνηση που θα κοστίσει στις ΗΠΑ μεταξύ 500 και 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντεμίρ εμφανίστηκε επικριτικός στην απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι «μέχρι σήμερα εκπληρώσαμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας, πληρώσαμε τις οφειλές μας για τα F35. Υπάρχει μια απόφαση για μονομερή αναβολή. Είναι μια απόφαση που δεν συνάδει με την συμφωνία. Περιμένουμε να μας την στείλουν επίσημα. Θέλουμε να δούμε βάσει ποιου άρθρου της συμφωνίας λήφθηκε αυτή η απόφαση», είπε σημειώνοντας ότι στην απόφαση χρησιμοποιείται η λέξη αναβολή, όχι η λέξη αποκλεισμός.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να αξιολογεί τις εναλλακτικές της, δηλαδή αν κλείσει μια πόρτα θα ανοίξει άλλη, μπορεί να δημιουργήσουμε τη δική μας πόρτα, κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι», δήλωσε αναφέροντας ότι αναμένουν από τις ΗΠΑ να τους προωθήσει την απόφασή για τα F-35 επίσημα.

Νωρίτερα σήμερα, η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec, μέσω του προέδρου της, Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,ΚΥΠΕ,ANADOLU

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή