Το Ιράν δέσμευσε δεξαμενόπλοιο στον Περσικό Κόλπο

Το Ιράν δέσμευσε δεξαμενόπλοιο στον Περσικό Κόλπο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε χθες την άμεση αποδέσμευση του δεξαμενόπλοιου «MT Riah», που δέσμευσαν και μετέφεραν σε ιρανικά χωρικά ύδατα οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το δεξαμενόπλοιο επιδιδόταν σε λαθρεμπόριο καυσίμων στον Περσικό Κόλπο.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «ΜΤ Riah», που βρισκόταν στα ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι θολό, ενώ δεν είναι σαφές ούτε το πώς η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με εκείνη του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Grace 1», που βρίσκεται ακινητοποιημένο από τις αρχές Ιουλίου στο Γιβραλτάρ, με εντολή των ΗΠΑ.

Το «ΜΤ Riah» «δεν καταγράφηκε να εισέρχεται σε λιμάνι τον τελευταίο χρόνο, είχε 27 ημέρες σκοτεινών δραστηριοτήτων και συναντήθηκε 55 φορές με άλλο πλοίο, κινήσεις που χαρακτηρίζουν την παράνομη μεταφορά πετρελαίου από σκάφος σε σκάφος», ανέφερε η Lloyd’s List. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι το «MT Riah» δεν είναι βρετανικό. «Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη παρενόχληση σκαφών και την παρεμπόδιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέστρεψε ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας ότι αυτή είναι η τελευταία «εχθρική» δράση της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν διεθνή συνασπισμό ναυτικών δυνάμεων «για την προστασία της ναυσιπλοΐας στον Περσικό». Την ίδια ώρα, η Ρωσία και η Γαλλία αναζητούν μεθόδους εκτόνωσης της έντασης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε χθες από τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν περισσότερα για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας που έχουν συνυπογράψει με την Τεχεράνη, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε για το θέμα τόσο με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν όσο και με τον Ιρανό πρόεδρο Ροχανί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή