ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χλιαρή δέσμευση του G7 για μέτρα στήριξης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δημοσιονομικά μέτρα στήριξης υποσχέθηκαν με επιφύλαξη οι υπουργοί Οικονομικών του G7, οι οποίοι έλαβαν υπόψη τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

«Η νομισματική πολιτική θα έπρεπε να είναι ευέλικτη, φιλική προς την ανάπτυξη και ταυτόχρονα να αποτρέπει τους κινδύνους, όταν αυτό απαιτείται», αναφέρεται στην περίληψη των χθεσινών συζητήσεων στο Σαντιγί της Γαλλίας. «Η νομισματική πολιτική θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την οικονομική δραστηριότητα και να λαμβάνει υπόψη τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ πρέπει να αναγνωρίζεται ότι μόνη η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα», συμπληρώνεται στην περίληψη. Η επιβράδυνση είναι πολύ πιο αισθητή στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου η οικονομική δραστηριότητα λαμβάνει σημαντική υποστήριξη, όπως δήλωσε ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας. Οι χώρες της Ευρώπης, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο.

Ενα ακόμη θέμα στο οποίο εστίασαν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών είναι τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το libra που έχει ανακοινώσει η Facebook. Ο Μπρινό Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και πρόεδρος του G7, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν θα έπρεπε να έχουν τα ίδια προνόμια με τις κυβερνήσεις, όπως είναι η έκδοση νομισμάτων, πόσο μάλλον όταν δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο. Επιπλέον, το G7 συμφώνησε ότι το ζήτημα της δίκαιης φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google, η Facebook και η Amazon, θα παραπεμφθεί στον ΟΟΣΑ, ώστε να το «συλλογιστεί περαιτέρω».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ