Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε θα αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε θα αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την επανένωση και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του Κυπριακού λαού, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με αφορμή τα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 

Σημειώνει επίσης ότι «η Ελλάδα υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών μας και εκφράζει, με αίσθηση ιστορικής μνήμης, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της προς τους γενναίους Κύπριους και Ελλαδίτες υπερασπιστές της ελευθερίας της Μεγαλονήσου».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δένδια

Συμπληρώνονται σήμερα 45 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Ήταν η απαρχή της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βύθισε σε πένθος τους συγγενείς των πεσόντων και μετέτρεψε σε πρόσφυγες, από τη μία μέρα στην άλλη, χιλιάδες οικογένειες.

Παρά τις αλλεπάλληλες Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής νομιμότητα συνεχίζει να παραβιάζεται στην Κύπρο. Η Κύπρος βιώνει ακόμα και σήμερα τις συνέπειες αυτής της βαρβαρότητας, με την παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, τους αγνοουμένους, τον παράνομο εποικισμό και την καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης κληρονομιάς.

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής.

Ο τερματισμός της κατοχής και των συνεπειών της και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής, συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου συνιστούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αναπόσπαστο στοιχείο της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Οι προκλήσεις σήμερα συνεχίζονται με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κύπρου. Οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές πολιτικές στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας για τη μέγιστη δυνατή αυτάρκεια της Ε.Ε. και τον πολλαπλασιασμό ενεργειακών πηγών και οδεύσεων.

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την επανένωση και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του Κυπριακού λαού, στο σύνολό του, χωρίς παρεκκλίσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Η Ελλάδα υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών μας και εκφράζει, με αίσθηση ιστορικής μνήμης, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της προς τους γενναίους Κύπριους και Ελλαδίτες υπερασπιστές της ελευθερίας της Μεγαλονήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή