Συνέντευξη Τζέφρι Πάιατ στην «Κ»: Ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

Συνέντευξη Τζέφρι Πάιατ στην «Κ»: Ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας προαναγγέλλει μέσω της «Κ» ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, τονίζοντας ότι ήδη συζητείται η αλλαγή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που διέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της Σούδας.

«Ο ρυθμός της αμυντικής συνεργασίας μας είναι υψηλότερος από ότι ήταν για δεκαετίες. Πρόκειται για την πολύ στενή εταιρική σχέση στη βάση της Σούδας, οι σημαντικές επιχειρήσεις με τα MQ-9 στη Λάρισα, ο βηματισμός των στρατιωτικών ασκήσεων μας και οι εναλλαγές (σ.σ. των Αμερικανικών δυνάμεων) μέσω της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, η παρουσία της Ταξιαρχίας Αεροπορικής Μάχης στο Στεφανοβίκειο. Έχουμε δεσμευτεί σε διμερές επίπεδο αυτή η παρουσία και η συμμετοχή σε ασκήσεις να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική για την επόμενη χρονιά».

Στην ερώτηση πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθούν οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο εξής με τη νέα κυβέρνηση ο Αμερικανός πρέσβης κάνει λόγο για «μια πολύ καλή και δυνατή Ελληνοαμερικανική σχέση κατά την περίοδο τη κυβέρνησης Τσίπρα και για πρόοδο που υπήρξε στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας». Συμπληρώνει ακόμα ότι «τώρα έχουμε μια καθαρή δέσμευση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του για να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα».

Ο κ. Πάιατ τονίζει ότι ανοίγονται τώρα ευκαιρίες στους τομείς των επενδύσεων, κάτι που αποτελεί όπως λέει ύψιστη προτεραιότητα και για τον πρωθυπουργό. 

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας ο κ. Πάιατ υποστηρίζει ότι «τα πράγματα πάνε πολύ καλά» και εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ένα από τα τελευταία πράγματα που κάναμε με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η υπογραφή για τις έρευνες με την Exxon Mobil, την TOTAL και τα ΕΛΠΕ στην Κρήτη. (…) Ελπίζω ότι οι έρευνες στα ανοιχτά της Κρήτης θα είναι επιτυχείς και αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης και για άλλους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες».

Στην ερώτηση εάν εκτιμά ότι ο Στρατηγικός Διάλογος θα έχει γίνει και εάν θα υπάρχουν συμφωνίες ως το τέλος του έτους απαντά θετικά. 

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που αφορούν την εκμετάλλευση της ενέργειας γύρω από ορισμένα ελληνικά νησιά που πηγάζουν και από την έλλειψη διευθέτησης θαλάσσιων ζωνών αλλά και την στάση γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία, απαντά: «Κανείς δεν αμφισβητεί τη θάλασσα δυτικά της Κρήτης, ή του Ιονίου. Είναι πραγματικά εντελώς διαφορετικά πράγματα. Πρόκειται για γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια που πρέπει να υπερκερασθούν ώστε να προχωρήσουν οι ενεργειακές ευκαιρίες στην Ελλάδα. (…) Τα ζητήματα γύρω από τη θάλασσα της Κύπρου είναι σημαντικά, σε όρους αρχής και περιφερειακής σταθερότητας. Αλλά στο μυαλό μου δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικής ευκαιρίας».

Στην ερώτηση εάν μία κακή τροπή στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσε κάπως να επηρεάσει τις σχέσεις άλλων χωρών ή και τη σταθερότητα στην περιοχή δηλώνει: «Eίναι μεγάλο λάθος να βλέπουμε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα μέσα από το φακό της Τουρκίας. Η σχέση μας με την Ελλάδα έχει την δική της ξεχωριστή αξία. Είναι μια σχέση ανάμεσα σε δύο συμμάχους, που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο, ανάμεσα σε δύο δημοκρατίες, δύο χώρες με τις ίδιες αξίες και βαθείς δεσμούς λαού με λαό». 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τζέφρι Πάιατ στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή