Αυτοδυναμία του προέδρου Ζελένσκι έβγαλε η κάλπη στην Ουκρανία

Αυτοδυναμία του προέδρου Ζελένσκι έβγαλε η κάλπη στην Ουκρανία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θριαμβευτική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Ουκρανίας σημείωσε το κόμμα του προέδρου της χώρας και πρώην κωμικού Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς φαίνεται να κερδίζει το 42,5% των ψήφων και να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία στην ουκρανική Βουλή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, η παράταξη Υπηρέτες του Λαού βρίσκεται σε τροχιά για να εξασφαλίσει 122 έδρες από τους κομματικούς καταλόγους, αλλά και 126 άμεσα εκλεγμένους βουλευτές – υπερβαίνοντας το σύνολο των 226 εδρών που απαιτούνται για την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα της Ουκρανίας. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε κοινοβουλευτικές εκλογές για οποιοδήποτε κόμμα από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Eνωσης, το 1991.

Πέρα από την πρωτιά του κόμματος του Ζελένσκι, τέσσερις ακόμη παρατάξεις κατάφεραν να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 5% και να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία. Το ρωσόφιλο κόμμα της Αντιπολιτευτικής Πλατφόρμας για τη Ζωή κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με ποσοστό της τάξεως του 13%, ενώ οι παρατάξεις του πρώην προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, και της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο, ακολούθησαν με ποσοστά που κυμάνθηκαν γύρω στο 8%.

Την πέμπτη θέση κατέλαβε, με ποσοστό 6,3%, ο χαρισματικός πρώην αστέρας της ροκ Σβιάτοσλαβ Βακάρτσουκ με το νεοσύστατο κόμμα του, Φωνή, το ψηφοδέλτιο του οποίου απαρτιζόταν από νέους επαγγελματίες εκπαιδευμένους στη Δύση, ενώ απαγόρευε σε νυν και πρώην βουλευτές να συμμετάσχουν. Ως προς αυτό, ο Ζελένσκι ανέφερε την πρόθεσή του να προσκαλέσει τον Βακάρτσουκ για να συζητήσουν το ενδεχόμενο πολιτικής συνεργασίας και σχηματισμού ενός φιλοδυτικού μετώπου, προσθέτοντας πως «το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ουκρανίας πρέπει να το καταλάβει ένα νέο πρόσωπο, ένας άνθρωπος ειδικευμένος στα οικονομικά».

Επειτα από την εκλογή του, τον Απρίλιο του 2019, ο Ζελένσκι αντιμετώπισε την προοπτική συνεργασίας με ένα υπουργικό συμβούλιο και κοινοβούλιο που ορκίζονταν κατά πλειοψηφία πίστη στον προκάτοχό του Πέτρο Ποροσένκο. Η προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών ήταν ένα πολιτικό στοίχημα για τον νέο πρόεδρο, το οποίο φαίνεται πως έχει πλέον κερδηθεί, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα του δίνει την ευκαιρία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

«Δεν θα απογοητεύσουμε τους Ουκρανούς», δήλωσε ο 41χρονος πρόεδρος, σχολιάζοντας τον εκλογικό του θρίαμβο σε δημοσιογράφους, από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του. «Γνωρίζετε ήδη τις κύριες προτεραιότητές μας, καθώς είμαι σίγουρος πως είναι οι ίδιες με αυτές κάθε Ουκρανού: να τελειώσει ο πόλεμος, να εξασφαλιστεί η επιστροφή των αιχμαλώτων μας και να επιτευχθεί η νίκη μας επί της διαφθοράς που επιμένει στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή