Σε τροχιά κατάκτησης της Σελήνης μπήκε και η Ινδία

Σε τροχιά κατάκτησης της Σελήνης μπήκε και η Ινδία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμα χώρα στοχεύει στην κατάκτηση της Σελήνης, ακριβώς πενήντα χρόνια αφότου ο Νιλ Αρμστρονγκ περπάτησε για πρώτη φορά στην επιφάνειά της.

Χθες πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση ινδικού πυραύλου, σε μια προσπάθεια να προσσεληνώσει διαστημικό όχημα στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου της Γης. Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη προσπάθεια της Ινδίας να καθιερωθεί ως διαστημική δύναμη.

Αν τελικά η αποστολή, κόστους 146 εκατομμυρίων δολαρίων, πετύχει, θα επιτρέψει στους Ινδούς επιστήμονες να πραγματοποιήσουν μελέτες σχετικά με την ύπαρξη νερού στον νότιο πόλο του φεγγαριού, περιοχή που δεν έχει εξερευνηθεί από κανέναν άλλο.

Χαρακτηριστικά, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τουίταρε χθες ότι «η αποστολή θα προσφέρει νέες γνώσεις για τη Σελήνη» και επαίνεσε τους επιστήμονες για την αμιγώς ινδική αποστολή. Μέχρι σήμερα έχουν στείλει αποστολές στο φεγγάρι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Η απευθείας τηλεοπτική αναμετάδοση απαθανάτισε την εκτόξευση του πυραύλου που μεταφέρει το «Chandrayaan-2» (σεληνιακό όχημα). Το διαστημόπλοιο ξεκίνησε το ταξίδι του από διαστημικό κέντρο της Νότιας Ινδίας. Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν ζητωκραυγάζοντας το εγχείρημα, που είχε ματαιωθεί λόγω τεχνικού προβλήματος πριν από μία εβδομάδα.

Οι προωθητικοί πύραυλοι διαχωρίστηκαν με ασφάλεια, καθώς το διαστημόπλοιο ξεκίνησε το διάρκειας 50 ημερών ταξίδι του. Οταν φθάσει στον προορισμό του, το διαστημικό σκάφος θα αποπειραθεί να προσσεληνώσει το διαστημικό όχημα στον νότιο πόλο του φεγγαριού.

Τα πράγματα μοιάζουν να βαίνουν καλώς, αφού η Ινδική Υπηρεσία Ερευνας Διαστήματος ανακοίνωσε ότι το διαστημόπλοιο μπήκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τη Γη. Τον επόμενο ενάμιση μήνα θα πραγματοποιήσει σειρά ελιγμών προκειμένου να πετύχει μια ομαλή προσσελήνωση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ινδικής Υπηρεσίας Ερευνας Διαστήματος, Kαϊλασαβαντίβου Σιβάν.

Ωστόσο, η ινδική διαστημική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι η διαδικασία προσσελήνωσης θα είναι πολύπλοκη. Πιθανώς να παρουσιαστούν προβλήματα εξαιτίας των διακυμάνσεων της σεληνιακής βαρύτητας, ενώ πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η τοπογραφία του εδάφους και η σκόνη.

Παγκοσμίως το «Chandrayaan-2» αποτελεί την τρίτη προσπάθεια προσσελήνωσης φέτος, μετά την επιτυχή έκβαση εκτόξευσης κινεζικού διαστημόπλοιου στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και την αποτυχημένη προσπάθεια του ισραηλινού «Beresheet», που συνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια τον Απρίλιο. Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες και επί χρόνια πραγματοποιεί εκτοξεύσεις δορυφόρων για λογαριασμό ξένων εταιρειών και κυβερνήσεων, ενώ έχει δρομολογήσει και αποστολές προς τη Σελήνη και τον Αρη.

Οι επιστήμονες του ινδικού διαστημικού προγράμματος υποψιάζονται ότι η περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου, αλλά και κρατήρες που πιθανώς να αποκαλύψουν πληροφορίες για τις αρχές του ηλιακού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή