Πρεμιέρα του κινεζικού Nasdaq με άνοδο των μετοχών έως 520%

Πρεμιέρα του κινεζικού Nasdaq με άνοδο των μετοχών έως 520%

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα ιλιγγιώδες άλμα των μετοχών που έφτασε έως και στο 520% εγκαινίασε τη λειτουργία του το χρηματιστήριο Star Market, η κινεζική απάντηση στον Nasdaq. Με εγγεγραμμένες ήδη πάνω από 140 τεχνολογικές και επιστημονικές εταιρείες της Κίνας στη νέα αγορά που ανήκει στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, η Κίνα αντεπιτίθεται επιδεικνύοντας τη δύναμη των τεχνολογικών της εταιρειών και των χρηματιστηρίων της. Αντικρούει έτσι τις πιέσεις της Ουάσιγκτον στον τεχνολογικό της τομέα, λίγους μήνες μετά τον αποκλεισμό του κινεζικού κολοσσού του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei από την αμερικανική αγορά.

Οπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, το Πεκίνο προσβλέπει στην επιτυχία του νέου χρηματιστηρίου για να επιδείξει την αντοχή της κινεζικής οικονομίας στον εμπορικό πόλεμο. Ευελπιστεί όμως, παράλληλα, πως θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας και θα οδηγήσει περισσότερες εταιρείες στα κινεζικά χρηματιστήρια αντί για τα μεγάλα χρηματιστήρια της Δύσης. Οι πρώτες 25 εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο Star Market άντλησαν χθες κεφάλαια ύψους 37 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 4,8 δισ. ευρώ, με την έκδοση νέων μετοχών των οποίων οι τιμές έκλεισαν χθες την πρώτη συνεδρίαση έχοντας σημειώσει άνοδο από 84% έως 400%. Τη θεαματική άνοδο του 520% σημείωσε η κινεζική εταιρεία μικροεπεξεργαστών Anji Microelectronics Technology, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται  πλέον σε 242 φορές τα κέρδη του 2018. Οι αρχικές δημόσιες εγγραφές υπερκαλύφθηκαν, άλλωστε, κατά μέσον όρο 1.700 φορές, από μικροεπενδυτές. 

«Η εκτίναξη των μετοχών ξεπέρασε τις πιο τρελές προσδοκίες μας», δήλωσε στο Reuters ο Στίβεν Χουάνγκ, αντιπρόεδρος της επενδυτικής Shanghai See Truth Investment Management, που παραδέχθηκε πως «οι εταιρείες είναι καλές αλλά οι χρηματιστηριακές τους αξίες υπερβολικά υψηλές και δεν είναι λογικό να τις αγοράσει κανείς». «Η κυβέρνηση το υποστηρίζει και οι επενδυτές προεξοφλούν πως θα εξακολουθήσει να το κάνει», τόνισε μιλώντας στους Financial Times η Μάργκαρετ Γιανγκ, αναλύτρια στη CMC Markets Singapore. Η ίδια υπογράμμισε, πάντως, πως αυτή η στήριξη της κυβέρνησης δεν αρκεί για να εγγυηθεί τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του νέου χρηματιστηρίου.

Πρόκειται, πάντως, για μια αγορά μοναδική στην Κίνα, που για να προσελκύσει εταιρείες, προσέφερε διαφόρων ειδών προνόμια. Μεταξύ άλλων, επιτρέπει στους επενδυτές να «σορτάρουν» μεμονωμένες ορισμένες μετοχές, ενώ απαγορεύει την κερδοσκοπική αυτή πρακτική σε όλα τα χρηματιστήρια της χώρας. Δεν θέτει, άλλωστε, κανέναν περιορισμό στο ύψος της τιμής των μετοχών για τις πρώτες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης, όταν στα υπόλοιπα κινεζικά χρηματιστήρια επιβάλλει όριο 44%.

Σχολιάζοντας σε ανακοίνωσή του τη θεαματική εκτίναξη των τιμών των μετοχών, το χρηματιστήριο της Σαγκάης (SSE) τόνισε πως είναι αναμενόμενες οι μεγάλες διακυμάνσεις σε νεοεισαχθείσες μετοχές εταιρειών τεχνολογίας, των οποίων οι προοπτικές είναι αβέβαιες και δύσκολα αποτιμάται η αξία τους. Τρεις ημέρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση, άλλωστε, το SSE είχε δικαιολογήσει τη χαλάρωση των κανόνων για το συγκεκριμένο χρηματιστήριο με το επιχείρημα ότι «προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στους παράγοντες της αγοράς και επισπεύδει τη διαμόρφωση ισορροπημένων τιμών»

Με πρότυπο την αγορά του Nasdaq, αλλά και έχοντας υιοθετήσει πλήρως το αμερικανικό σύστημα αρχικής δημόσιας εγγραφής, το Star Market είναι ίσως το πιο τολμηρό έως τώρα βήμα της Κίνας στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης των χρηματαγορών της. Οπως τονίζουν αναλυτές του Reuters, αντανακλά και τη φιλοδοξία του Πεκίνου να αποκτήσει πλήρη τεχνολογική αυτάρκεια, εν μέρει και εξαιτίας του εμπορικού και τεχνολογικού πολέμου με την Ουάσιγκτον. Η έλξη που ασκεί στους επενδυτές αναμένεται, πάντως, να επισκιάσει τα άλλα κινεζικά χρηματιστήρια, όπως έδειξε η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης CS1300 έκλεισε με απώλειες 0,69%, ενώ ακόμη και οι μετοχές εταιρειών που διπλασίασαν την τιμή τους στο Star Market την ίδια στιγμή υποχωρούσαν έως και 11,7% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή