Ο Αρκτικός Κύκλος φλέγεται (φωτογραφίες – βίντεο)

Ο Αρκτικός Κύκλος φλέγεται (φωτογραφίες – βίντεο)

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανής οικολογική καταστροφή συντελείται στον Αρκτικό Κύκλο τον τελευταίο μήνα καθώς τεράστιες πυρκαγιές καίνε δασικές εκτάσεις στη Γροιλανδία, τη Σιβηρία και την Αλάσκα, εκλύοντας μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ό,τι έχουν παραχθεί την τελευταία οκταετία. 

Στον Αρκτικό καταγράφθηκε φέτος ο πιο ζεστός Ιούνιος, ενώ από τις αρχές Ιουλίου πάνω από 100 δασικές πυρκαγιές κατακαίνε τον Αρκτικό Κύκλο. Ενδεικτικά, 11 από τις 49 περιοχές στη Ρωσία πλήττονται από δασικές πυρκαγιές. 

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και η Υπηρεσία Παρακολούθησης Καιρού και Κλίματος του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα «πρωτοφανείς», ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο περιβάλλον.

Ο Αρκτικός Κύκλος φλέγεται (φωτογραφίες – βίντεο)-1

Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που πιστεύεται ότι έχουν προκληθεί από κεραυνούς εντοπίζονται σε τρεις περιοχές της ρωσικής επικράτειας, σε Irkutsk, Krasnoyarsk και Buryatia, ενώ ο καπνός που μεταφέρεται από τους ανέμους, έχει μειώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα στο Novosibirsk, την μεγαλύτερη πόλη της Σιβηρίας. Ακόμη, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκειά τους.

Στη Γροιλανδία, η φωτιά Sisimiut που έπληττε την περιοχή για ημέρες, ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου και συνοδεύτηκε από μια ασυνήθιστη ζεστή και ξηρασία μακράς διάρκειας με αποτέλεσμα η τήξη στους πάγους της Γροιλανδίας να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

 

Στην Αλάσκα, έχουν καταγραφεί 400 πυρκαγιές με τον κλιματολόγο Ρικ Τόμας να εκτιμά ότι η συνολική έκταση που έχει καεί στην περιοχή αυτή την εποχή υπολογίζεται στα 2.06 εκατ. στρέμματα.

Ο Αρκτικός Κύκλος φλέγεται (φωτογραφίες – βίντεο)-2

Πηγή φωτογραφίας: NASA/Pierre Markuse

Οπως σημειώνουν ειδικοί, οι πυρκαγιές δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της ανάφλεξης της ξηρής βλάστησης.Τέτοιες πυρκαγιές μπορούν να διαρκέσουν ημέρες ή μήνες και να παράγουν σημαντικές ποσότητες αερίων θερμοκηπίου

Ο Αρκτικός Κύκλος φλέγεται (φωτογραφίες – βίντεο)-3

Αλάσκα, REUTERS/Yereth Rosen

Μόνο τον Ιούνιο οι πυρκαγιές στην Αρκτική απελευθέρωσαν 50 μεγατόνους διοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι που ισοδυναμεί με τους ετήσιους ρύπους της Σουηδίας.

Πηγή: GUARDIAN, CBC NEWS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή