Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/08/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η ανησυχία για το ιταλικό χρέος

Μέχρι το τέλος του 2019 το spread μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων θα είναι αρνητικό, εκτιμά η Capital Economics σε νέα έκθεσή της, καθώς αναμένει ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους θα επανέλθουν σταδιακά. Σημειώνεται πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 2,04% και του ιταλικού στο 1,56%. Ωστόσο, γενικότερα εκτιμά πως αν και η νομισματική πολιτική σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη θα χαλαρώσει περαιτέρω, η πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διεθνώς δεν θα είναι έντονη μετά και το πρόσφατο ράλι. Πάντως, εκτός από την περαιτέρω βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, εκτιμά πως και οι αποδόσεις στα γερμανικά 10ετή ομόλογα, οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα στο -0,40%, θα υποχωρήσουν περαιτέρω στο -0,50%, καθώς θα υποστηριχθούν επιπλέον από τις ροές κεφαλαίων σε ασφαλή καταφύγια, σε αντίθεση με τα assets υψηλού ρίσκου, που θα δεχθούν σημαντικές πιέσεις.

Ετοιμα έως 16 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ξεκίνησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις διαδικασίες για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2019. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο το αργότερο έως τις 16 Σεπτεμβρίου και θα προβλέπουν μειώσεις για όλους. Συγκεκριμένα, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ο οποίος μειώνεται 10% για τις μεγάλες περιουσίες, 20% για περιουσίες από 80.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ και φθάνει έως και -30% για τις μικρές περιουσίες έως 80.000 ευρώ. Η έκπτωση αφορά τόσο τον κύριο όσο και τον συμπληρωματικό φόρο.

Κόκκινα δάνεια της Ελληνικής Τράπεζας αγοράζει η Pimco

Προσφορά για κόκκινα δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Ελληνικής Τράπεζας της Κύπρου έχει καταθέσει η Pacific Investment Management Co., σύμφωνα με το Bloomberg. Η Pimco, η οποία ήδη κατέχει το 17,3% στην Ελληνική Τράπεζα, υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά για το χαρτοφυλάκιο. Το Bloomberg σημειώνει ότι ο κολοσσός των ομολόγων επιδιώκει να ενισχύσει τις επενδύσεις του στη Νότια Ευρώπη μετά την αγορά 2 δισ. ευρώ σε τιτλοποιημένα επισφαλή δάνεια της Eurobank, καθώς και περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής UniCredit SpA.

Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ ο Γιάννης Αληγιζάκης

Ο Γιάννης Αληγιζάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΪΛ, ανέλαβε από την 1η Αυγούστου πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ). Προτεραιότητες της θητείας του, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων για τα διαχρονικά προβλήματα της παραβατικότητας, η υλοποίηση και λειτουργία του συστήματος εισροών – εκροών, η αντιμετώπιση της νοθείας καυσίμων, του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών και κάθε μορφής παρεμπορίου, η προστασία των πρατηριούχων που πλήττονται από αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και η εξυγίανση της αγοράς και η λειτουργία της σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ανέλαβε ο Δημήτρης Κονταξής της LPC και γραμματέας ο Ρομπέρτο Καραχάννας της ΕΚΟ.

Θετικά αξιολογεί το ISS την Τράπεζα Πειραιώς

Η σημαντική βελτίωση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης που έχει καταγράψει η Τράπεζα Πειραιώς την τελευταία διετία αποτυπώνεται στη βαθμολόγηση του διεθνούς, ανεξάρτητου παρόχου υπηρεσιών αξιολόγησης αρχών εταιρικής διακυβέρνησης Institutional Shareholder Services Inc. (ISS). Στην τελευταία αξιολόγηση, του περασμένου Ιουλίου, βαθμολόγησε την Τράπεζα Πειραιώς με «4», έναντι «6» νωρίτερα εντός του 2019 και «8» ένα χρόνο πριν. Η βαθμολογία αυτή αφορά τη δομή του διοικητικού συμβουλίου, την πολιτική αποδοχών και τα συστήματα ελέγχου. Επιπλέον, στη διαχείριση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων, η Τράπεζα Πειραιώς αξιολογείται με βαθμολογίες «1» ή «2». Το ISS έχει δημιουργήσει μια εμπεριστατωμένη βαθμολόγηση, το ISS QualityScore, με στόχο να βοηθήσει τους θεσμικούς επενδυτές να αξιολογήσουν την ποιότητα εταιρικής διακυβέρνησης και τους πιθανούς κινδύνους από την επένδυση σε εταιρείες. Η βαθμολογία «1» υποδηλώνει χαμηλότερο κίνδυνο διακυβέρνησης, ενώ το «10» υποδεικνύει υψηλότερο κίνδυνο διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή