Σεργκέι Γαβρίλοφ στην «Κ»: H Ρωσία επί αιώνες έσωζε τη Γεωργία

Σεργκέι Γαβρίλοφ στην «Κ»: H Ρωσία επί αιώνες έσωζε τη Γεωργία

6' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Ρώσος βουλευτής της Δούμας Σεργκέι Γαβρίλοφ ανέβηκε στο έδρανο του προέδρου του Κοινοβουλίου της Γεωργίας, δεν φανταζόταν ότι θα «βάλει φωτιά» στον Καύκασο.

Ηταν Πέμπτη, 21 Ιουνίου και στην Τιφλίδα άρχιζε η σύνοδος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μιας ελληνικής έμπνευσης και υποστήριξης πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από τριάντα πέντε χώρες, και ο Γαβρίλοφ ως πρόεδρος της Συνέλευσης πήρε θέση για να διευθύνει τις εργασίες.

Η κοινή γνώμη, που παρακολουθούσε την έναρξη των εργασιών σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, καθότι για τη βαθιά ορθόδοξη χριστιανική αυτή χώρα η σύνοδος ορθοδόξων βουλευτών απ’ όλο τον κόσμο κρίθηκε κορυφαίο γεγονός, εξερράγη. Ενας μισητός Ρώσος εχθρός στρογγυλοκαθισμένος στη θέση του προέδρου της Βουλής!

Στη συλλογική εθνική μνήμη ξύπνησε ο εφιάλτης της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας το 2008 στη Γεωργία και η ήττα που στοίχισε, πέρα από την εθνική ταπείνωση, την de facto απόσχιση δύο εδαφικών περιφερειών της, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, οι οποίες έκτοτε ετέθησαν υπό τη ρωσική ομπρέλα επιρροής.

Τα αντιρωσικά αισθήματα «χτύπησαν κόκκινο». Μέρες πριν, το Διαδίκτυο είχε πλημμυρίσει με μίσος κατά των Ρώσων. Κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τους πολίτες σε συγκέντρωση το βράδυ της ίδιας ημέρας εναντίον της παρουσίας, μέσω της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, Ρώσων βουλευτών στη χώρα.

Η «έκρηξη»

Στη θέα όμως του Γαβρίλοφ στην προεδρική καρέκλα, η σπίθα έπεσε στη συσσωρευμένη εύφλεκτη ύλη.

Ομάδες πολιτών με επικεφαλής εθνικιστές βουλευτές πολιόρκησαν το κτίριο του Κοινοβουλίου και κάποιοι εξ αυτών εισέβαλαν βίαια, ενώ οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη στην αίθουσα. Κατέβασαν από το έδρανο τον Γαβρίλοφ, προπηλάκισαν και τους άλλους συμπατριώτες του βουλευτές και επί μερικές ώρες έθεσαν υπό καθεστώς ομηρίας τα μέλη της ΔΣΟ αξιώνοντας από την κυβέρνηση την εκδίωξη των Ρώσων της αντιπροσωπείας.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες μπροστά στο Κοινοβούλιο όπου όλη τη νύχτα συγκρούονταν με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 250 πολίτες και αστυνομικοί.

Το πρωί, η αστυνομία φυγάδευσε με πτήση τσάρτερ στη Μόσχα τη ρωσική αντιπροσωπεία, στο πολιτικό επίπεδο παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ σε αντίποινα το Κρεμλίνο διέκοψε άμεσα όλες τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Τιφλίδας και τα μεγάλα διεθνή ενημερωτικά δίκτυα μίλησαν για επικίνδυνα «σύννεφα αποσταθεροποίησης» στον Καύκασο, προβάλλοντας τα επεισόδια που βύθισαν ακόμα πιο πολύ στην καχυποψία τις ρωσογεωργιανές σχέσεις.

Σεργκέι Γαβρίλοφ στην «Κ»: H Ρωσία επί αιώνες έσωζε τη Γεωργία-1

Ο Σεργκέι Γαβρίλοφ ενημερώνεται για τις ταραχές. Επειτα από λίγο οι διαδηλωτές θα εισβάλουν στην αίθουσα και θα τον κατεβάσουν από τo προεδρικό έδρανο. ΕPA/STRINGER

Μιλώντας σήμερα στην «Κ» και απαντώντας στα ερωτήματά μας ο Σεργκέι Γαβρίλοφ υποστηρίζει ότι τα επεισόδια ήταν μέρος σχεδίου πραξικοπήματος για την επάνοδο στην εξουσία του γνωστού για τα αντιρωσικά αισθήματα, φιλοδυτικού πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, που για τη Μόσχα εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί», λόγω της (ανεπιτυχούς επί του παρόντος) γεωπολιτικής του επιλογής να οδηγήσει τη νευραλγική για τα συμφέροντά της αυτή χώρα του Καυκάσου, έξω από τη ρωσική σφαίρα επιρροής, στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τον Γαβρίλοφ η σύναξη των ορθοδόξων βουλευτών χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.

– Δεν ήταν υπερβολικά τολμηρό να επισκεφθείτε την Τιφλίδα και μάλιστα να καθίσετε στην έδρα του προέδρου της Βουλής, δεδομένων των αντιρωσικών αισθημάτων σε αυτή τη χώρα και των κακών σχέσεων Γεωργίας και Ρωσίας;

– Δεν επισκέφθηκα την Τιφλίδα υπό την ιδιότητα εκπροσώπου της Ρωσίας, αλλά ως πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και η επίσκεψή μου στη Γεωργία απέβλεπε αποκλειστικά στη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης της ΔΣΟ. Οι σχέσεις μεταξύ μεμονωμένων κρατών δεν πρέπει να επηρεάζουν τη δραστηριότητα του οργανισμού μας που είναι μη κυβερνητικός και διεθνής. Υπενθυμίζω ότι η ΔΣΟ θεσπίστηκε από τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Ρωσίας πριν από 26 χρόνια, με σκοπό την εδραίωση των σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων και των λαών μας στον ανθρωπιστικό και μορφωτικό τομέα, καθώς και τη διατήρηση του διαθρησκευτικού διαλόγου των παραδοσιακών παγκόσμιων θρησκειών. Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Ελλήνων και στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό την καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου για την τεράστια συμβολή στη δραστηριότητα της ΔΣΟ. Οφείλω να πω ότι κατά την επίσκεψη στη Γεωργία αντιληφθήκαμε την αντίθεση σε σχέση με την περυσινή γενική συνέλευση της ΔΣΟ στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα, μας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο τότε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης, ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Ιερώνυμος και η ίδια η συνέλευση διεξήχθη σε κλίμα αδελφότητας, συναίνεσης και αμοιβαίου σεβασμού.

– Βεβαίως και είχατε λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Γεωργίας σχετικά με την ασφάλεια της διεξαγωγής των εργασιών της συνέλευσης. Ωστόσο, ως ρωσική πλευρά, δεν είχατε πληροφορίες, μέσω των δικών σας καναλιών ότι οι Ρώσοι είστε ανεπιθύμητοι;  

– Η Γεωργία μας παρακαλούσε επί δύο χρόνια να διεξαγάγουμε τη γενική συνέλευση στην Τιφλίδα και μας έδωσε γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλεια και την οργάνωση της εκδήλωσης. Την πρώτη ημέρα των εργασιών της συνέλευσης στην Τιφλίδα, στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της πνευματικής και της κοσμικής ηγεσίας της Γεωργίας, μας μίλησαν για τη σημασία της διεξαγόμενης εκδήλωσης ως προς το διεθνές κύρος της Γεωργίας και για το υψηλότατο επίπεδο της φιλοξενίας που θα παρασχεθεί στους συμμετέχοντες. Εννοείται ότι δεν λάβαμε καθόλου ανησυχητικά μηνύματα. Αυτά που συνέβησαν ήταν απροσδόκητα για εμάς, για όλους τους αντιπροσώπους της σπουδαιότατης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, που αποτελείται από 23 χώρες, από την Ιορδανία έως τα Βαλκάνια.

– Θεωρείτε ότι αυτές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ήταν υποκινούμενες;

– Πρόκειται για προσπάθειες του κ. Σαακασβίλι να επιστρέψει στην εξουσία παράνομα, μέσω πραξικοπήματος, ο οποίος χρησιμοποίησε για τον σκοπό αυτό τους πολίτες της Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης και της ριζοσπαστικής νεολαίας. Η συνέλευσή μας χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή για να βγουν στους δρόμους 10.000 άνθρωποι καλά προετοιμασμένοι, με πανό έτοιμα από πριν, για να ασκήσουν πίεση στις γεωργιανές αρχές, να καταλύσουν τα θεμέλια του κράτους και να διαβάλουν την Ορθοδοξία.    

– Η Μόσχα αντέδρασε αρχικά με σκληρότητα, ανακοινώνοντας τη διακοπή της αεροπορικής συγκοινωνίας με την Τιφλίδα και εξετάζοντας, όπως έγινε γνωστό, και άλλα μέτρα. Θεωρείτε ότι οι Γεωργιανοί πρέπει να τιμωρηθούν για το ότι έδειξαν πως δεν αγαπούν εσάς, τους Ρώσους;   

– Η Ρωσία επί αιώνες έσωζε τη Γεωργία από τη γενοκτονία εκ μέρους γειτονικών κρατών, για παράδειγμα από την Τουρκία. Τους λαούς μας ενώνει μακραίωνη φιλία και πολιτισμός. Στην Τιφλίδα είναι θαμμένος ο παππούς μου, που πολέμησε ενάντια στον φασισμό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία ασκεί σημαντική επίδραση στην οικονομία της Γεωργίας: Διαμορφώνει το 20% του ΑΕΠ της Γεωργίας, η χώρα μας είναι μία από τις πρώτες στην κατανάλωση γεωργιανού κρασιού. Ο γεωργιανός λαός επιδεικνύει εξαιρετική φιλοξενία στους Ρώσους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να επισκέπτονται τη Γεωργία σχεδόν δύο εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Δυστυχώς, το ριζοσπαστικό τμήμα των πολιτικών κύκλων πόνταρε στην όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και στην καταστροφή με αυτόν τον τρόπο των θεμελίων του πολιτισμού της Γεωργίας. Η Γεωργία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε κρατικό επίπεδο, που θα σχετίζονται με την απόρριψη της ρωσοφοβίας, την αναζήτηση και τιμωρία των ενόχων τόσο για την επίθεση στους αντιπροσώπους της ΔΣΟ, όσο και για την προσβολή του προέδρου της Ρωσίας στη διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος. Οι απλοί πολίτες της Γεωργίας δεν έχουν να τιμωρηθούν για κάτι.

– Θεωρείτε ότι τα γεγονότα στην Τιφλίδα μπορούν να αφήσουν αρνητικό αποτύπωμα στις εργασίες και στο μέλλον της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας;

– Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για την προσέλκυση αντιπροσώπων από νέες χώρες στη ΔΣΟ, για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης στον οργανισμό μας, τον αποκλεισμό των αντιφάσεων ανάμεσα στις χώρες που μετέχουν σε αυτή. Θεωρούμε ότι το πνεύμα της αλληλεγγύης και όχι η κακότητα του ριζοσπαστισμού μπορεί να δυναμώσει τις σχέσεις τόσο μεταξύ των Εκκλησιών μας, όσο και μεταξύ των χωρών του ενιαίου ορθόδοξου κόσμου μας. Πιστεύουμε ότι ο οργανισμός μας μπορεί να προτείνει στις χώρες της ορθόδοξης παράδοσης ένα νέο μοντέλο οργάνωσης του κόσμου, βασισμένο στην εμπιστοσύνη, την ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό, την αλληλεγγύη κατά την επίτευξη των κοινών στόχων, και στην αγάπη, για την οποία ο απόστολος Παύλος έγραψε: «Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει, έστω κι αν οι προφητείες παύσουν, και οι γλώσσες σιωπήσουν, και η γνώση καταργηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή